Effect of Natural Coating and Packaging on Storability and Fruit Properties of Manfalouty Pomegranate During Cold Storage

Document Type : Original Article

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

The experiment was carried out in two consecutive seasons in 2022 and 2023 to evaluate the effects of storage, edible coating, glycerol, jojoba oil, and polyethylene (LDPE), aluminum foil packaging, individually or together, and duration during storage at 7°C and 85-90% relative humidity for 0, 20, 40, 60, 80, 100, and 120 days on physical, chemical, and quality properties of pomegranate fruit (cv. Manfalouty).
The results showed that the coated fruits with jojoba oil that were packed in polyethylene bags achieved better results and had a positive effect on prolonging the fruit storage period with good fruit properties compared with the untreated fruits (control). Edible coating with jojoba oil or glycerol and packing in polyethylene bags recorded the least fruit weight loss, fruit decay, and highest fruit firmness and ascorbic acid. These findings show that coating with jojoba oil or glycerol that packed in polyethylene bags enhances the shelf life and maintains the quality of pomegranate fruit. They can also be employed as a chemical-free, environmentally friendly alternative method of preserving the pomegranate fruit's quality after harvest. 

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير التغليف والتعبئة الطبيعية علي قابلية التخزين وخصائص ثمار الرمان المنفلوطي أثناء التخزين البارد

Authors [العربیة]

  • عبد الفتاح مصطفي الصالحي مصطفي الصالحي
  • إيمان عبد الحكيم عبد الله
  • محمود علاء علي
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

يتم استخدام بعض الزيوت الطبيعية الصالحة للأكل في كثير من الأحيان كحاجز لمنع النتح والتنفس، مما يبطئ عملية النضج ويحسن جودة ثمار الفاكهة.
 تم تنفيذ تجربه معمليه خلال موسمين متتاليين في عامي 2022 ،2023 لتقييم تأثيرات التخزين، والتغليف الجلسرين، وزيت الجوجوبا مع التعبئة في البولي إيثيلين (LDPE)، او رقائق الألومنيوم، بشكل فردي أو معًا، وتم التخزين عند 7 درجات مئوية ،85 -90% رطوبة نسبية لمدة 0، 20، 40، 60، 80، 100، 120 يومًا على القدرة التخزينية والخصائص الفيزيائية والكيميائية لثمار الرمان (منفلوطي).
أظهرت النتائج أن الثمار المطلية بزيت الجوجوبا او الجلسرين والمعبأة في أكياس البولي إيثيلين حققت نتائج أفضل وكان لها تأثير إيجابي في إطالة فترة تخزين الثمار مع احتفاظ الثمار بخواص ثمرية جيدة مقارنة بالثمار غير المعاملة (المقارنة). سجل التغليف بزيت الجوجوبا أو الجلسرين المعبأ في أكياس البولي إيثيلين أقل نقصا في وزن الثمار ونسبه الثمار التالفة وأعلى صلابة للثمار وحمض الأسكوربيك. حيث تظهر هذه النتائج أن التغليف بزيت الجوجوبا أو الجلسرين والتعبئة في أكياس البولي إيثيلين يزيد مدة التخزين والصلاحية ويحافظ على جودة ثمار الرمان. ويمكن استخدامها أيضًا كعلاج بديل مقبول بيئيًا وخالي من المواد الكيميائية للحفاظ على جودة ثمار الفاكهة بعد الحصاد لأطول فترة.

Keywords [العربیة]

  • : التعبئة والتغليف
  • الجودة
  • تخزين الفاكهة
  • خالية من المواد الكيميائية
  • زيت الجوجوبا