Effect of Spraying Seaweed Extract Applications on Vegetative Development Traits and Leaves Chemical Content of Thompson Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Faculty of Industry and Energy, Thebes University of Technology, Luxor, Egypt.

Abstract

The present study was conducted on 20-years old Thompson seedless grapevines (Vitis vinifera L.), throughout two successive seasons of 2022 and 2023 seasons. The purpose of this study was to examine the effects of seaweed extract foliar sprays on the growing and yield of Thompson seedless grapevines in a private vineyard situated west of El-Wasta Center, Assiut Governorate, Egypt. The experiment included 4 treatments individual seaweed extract as foliar application in Randomized complete block design (RCBD) with three replicates as following: Control (sprayed with tap water), Seaweed extract (0.1%), Seaweed extract (0.2%) and Seaweed extract (0.4%).
The following characteristics were measured: vegetative aspects, i.e. h. Main shoot length, number of shoots leaves/plant, leaf area, lumber weight and cane thickness, chemical properties of Thompson seedless grapevine leaves (chlorophyll a, b, total chlorophyll, total carotenoid, leaves N, P, K, Zn, Fe and Mn) and yield.
The treatments showed that the highest concentrations of 0.2% and 0.4% seaweed extract increased vegetative growth parameters with no significant difference between them.
The highest values ​​of the mentioned aspects were recorded for seaweed extract treatments (0.4%), followed by (0.2%) for eaclgah of them, with no significant differences between them during each two seasons. The lowest average vegetative traits served as controls.
The effect on yield of 'Thompson seedless' grapevine assessed by kg/vine and at different concentrations of foliar-applied seaweed extract compared to the control treatment.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير رش مستخلص الأعشاب البحرية على صفات النمو الخضري ومحتوى الأوراق الكيميائي في كروم العنب طومسون سيدلس

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوي مسعود 1
  • عمر عبد الحميد السنوسى 2
1 قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، اسيوط، مصر.
2 كلية الصناعة والطاقة، جامعة طيبة التكنولوجية، الأقصر، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة على كروم العنب طومسون سيدلس عمرها 20 عامًا، على مدار موسمين متتاليين 2022 ،2023. وكان الغرض من هذه الدراسة هو دراسة تأثير الرش الورقي لمستخلص الأعشاب البحرية على نمو وإنتاجية كروم العنب طومسون عديمة البذور في مزرعة عنب خاصة تقع غرب مركز الواسطى، محافظة أسيوط، مصر.
تضمنت هذه التجربة 4 معاملات فردية من مستخلص الأعشاب البحرية كرش ورقي بتصميم القطع كاملة العشوائية (RCBD) بثلاث مكررات على النحو التالي: معاملة الكنترول (رش بماء الصنبور)، مستخلص الأعشاب البحرية (0.1%)، مستخلص الأعشاب البحرية (0.2%) ومستخلص الأعشاب البحرية (0.4%).
لتقييم تأثير تركيزات مختلفة من الرش بمستخلص الأعشاب البحرية على النمو وكمية المحصول وتم قياس الخصائص التالية: الصفات الخضرية وشملت طول الفرع الرئيسي، عدد الأوراق / كرمة، مساحة الورقة، وزن خشب التقليم وسمك القصبات، الخصائص الكيميائية للأوراق في كروم العنب طومسون سيدلس (الكلوروفيل أ، ب، الكلوروفيل الكلي، الكاروتينات الكلية ومحتوى الأوراق من الحديد والزنك والمنجنيز والفوسفور والبوتاسيوم والنيتروجين ثم كمية المحصول للكروم محل الدراسة.
 أظهرت المعاملات أن أعلى تركيزات من مستخلص الأعشاب البحرية (0.2%، 0.4%) زاد من معدلات النمو الخضري دون وجود فرق كبير بينهما وكان أقل متوسط ​​للصفات الخضرية لمعاملة الكنترول.
مع زيادة تركيز مستخلص الأعشاب البحرية زاد المحصول، وسجلت أعلى القيم مع الكروم التي تم رشها بمستخلص الأعشاب البحرية بنسبة 0.4٪. وكان نفس الاتجاه صحيحًا في الموسم الثاني.

Keywords [العربیة]

  • الرش الورقي
  • الصفات الخضرية
  • العنب
  • طومسون عديم البذور
  • مستخلص الأعشاب البحرية