Effect of Some Phosphate Fertilizer Sources and Phosphate Solubilizing Microorganisms on Yield and Quality of Flame Seedless Grapes

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Horticulture Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt.

Abstract

The present study carried out during 2022 and 2023 seasons to investigate the effect of some phosphate fertilizer sources (superphosphate, triple phosphate, rock phosphate and orthophosphoric acid) either single and/ or in combination with some phosphate- solubilizing microorganisms (phosphorein, vesicular- arbuscular mycorrhizae (VA-M), phosphorein + VA-M, control (un-application on yield, cluster characters and some berry quality attributes of Flame Seedless grapes. There was a clear improvement in yield and berry quality characteristics in response to using the suitable phosphate per vine on four sources, 148.0 g RP, 277.0 g SP, 239.0 g TP and 54.0 ml OPA, in ascending order. On the other hand, the combined inoculation of phosphorein and VA- mycorrhizae had significant increases in yield and quality of berries compared with those of phosphorein or VA- mycorrhizae as single and untreated ones. The combined treatment of phosphate sources and phosphate-solubilizing microorganisms seemed to be more effective than the single one.
The best results for yield and fruit quality on Flame Seedless vine were obtained with a phosphorus fertilizer of 148.0 g rock phosphate plus 10.0 g phosphoric acid plus 10.0 g VA mycorrhiza per vine / year.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير بعض مصادر الأسمدة الفوسفاتية والكائنات الحية الدقيقة المذيبة للفوسفات على إنتاجية وجودة عنب فليم سيدلس

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوي مسعود 1
  • محمد على مجاور عباده 2
  • أحمد محمد محمد عبد الغنى 1
  • ياسمين شرف الدين ميسر عبد النبى 1
1 قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، اسيوط، مصر.
2 معهد بحوث البساتين، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر.
Abstract [العربیة]

خلال موسمي 2022، 2023 تم تقييم بعض مصادر التسميد الفوسفاتى (سوبر فوسفات والتربل فوسفات وصخر الفوسفات وحامض الفوسفوريك) أضيفت كلا منهما منفرداً أو مع بعض مذيبات الفوسفات (الفوسفورين وفطر الميكروهيزا والفوسفورين + فطر الميكروهيزا - والكنترول بدون معاملة) وتم دراسة تأثيرهما على كمية المحصول وخصائص العنقود وبعض الصفات الطبيعية والكيميائية لجودة حبات العنب الفليم اللابذرى.
كان هناك تحسن واضح في كمية المحصول وخصائص جودة الحبات عند استخدام الكمية الموصي بها من التسميد الفوسفاتى من المصادر الاربعة وهي 148 جرام من صخر الفوسفات أو 277 جرام من السوبر فوسفات او 239 جرام من تربل الفوسفات او 54 مل من حامض الفوسفوريك مرتبة ترتيببا تصاعديا
أدى استخدام مذيبات الفوسفات الى حدوث زيادة معنوية في كمية المحصول وخصائص الجودة للحبات وذلك بالمقارنة مع معاملة الكونترول وكانت أفضل المعاملات هي التلقيح بكلا من مصدري مذيبات الفوسفات معا بمعدل 10 جرام للكرمة في العام لكلا منهما.
التفاعلات بين مصادر الفوسفات ومذيبات الفوسفات كانت أكثر تأثيرا من استخدام كلا منهما منفردا
أمكن الحصول على أفضل النتائج بخصوص المحصول وجودة الحبات في كرمات العنب الفليم سيدلس عند التسميد الفوسفاتى بمعدل 148 جرام من صخر الفوسفات مع 10 جرام من الفوسفورين، 10 جرام من فطر الميكروهيزا وذلك للكرمة الواحدة خلال العام.

Keywords [العربیة]

  • التربل فوسفات
  • السوبرفوسفات
  • صخر الفوسفات
  • الفوسفورين
  • فطر الميكروهيزوا