Effect of Foliar Application of Certain Natural and Chemical Substances on Growth and Fruiting of Strawberry Variety “Sweet Charlie”

Document Type : Original Article

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

10.21608/ajas.2025.359556.1461

Abstract

The effects of boron, salicylic acid and chitosan on growth, yield components and fruit quality of a strawberry variety (Sweet Charlie) were studied in the 2023 and 2024 seasons. A randomized complete block design was used.
The results showed that the application of boron, salicylic acid and chitosan improved plant height, number of leaves/plants, number of extensions, leaf area, total chlorophyll, number of fruits per plant and yield per plant compared to water spraying (control) increased significantly.
The results also showed that the physical properties of the fruits, i.e., h. Fruit weight, fruit height, fruit diameter and fruit hardness increased significantly when using boron, salicylic acid or chitosan compared to sprayed water (control).
The results also showed that boron, salicylic acid and chitosan spraying significantly improved the chemical composition of the fruits, in terms of an increase in the percentage of total soluble solids, sugar content and vitamin C, as well as a reduction in acidity compared to the control treatment.
It has been suggested that foliar application of chitosan or boron can significantly improve plant growth, yield and fruit quality.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الرش الورقي ببعض المواد الطبيعية والكيميائية على نمو وإثمار الفراولة صنف "سويت تشارلي"

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوى مسعود
  • محمد حمدي عبد الحكيم
  • أحمد سامح حمدي عبد الحكيم
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

تم دراسة تأثير الرش الورقي للبورون وحمض الساليسيليك والشيتوزان على النمو ومكونات المحصول وخصائص الثمار نباتات الفراولة (سويت تشارلى) خلال موسمي 2023، 2024.
حيث تم الرش الورقي بالبورون بتركيز 3ملجم / لتر وحمض الساليسيليك بتركيز3ملجم / لتر والشيتوزان. بتركيز3 ملجم / لتر وقد تم تصميم التجربة بنظام القطاعات كامله العشوائية.
وقد أظهرت النتائج أن رش البورون وحمض الساليسيليك والشيتوزان أدى إلى زيادة معنوية في طول النبات وعدد الأوراق / النباتات وعدد االمدادات ومساحة الورقة والكلوروفيل الكلي مقارنة بالكنترول المعامل بالماء. 
كما أظهرت النتائج أن رش البورون وحمض الساليسيليك والشيتوزان أدى إلى زيادة معنوية في عدد الثمار لكل نبات وكمية المحصول لكل نبات مقارنة بالكنترول.
 كما أظهرت النتائج أن الخصائص الفيزيائية للثمار، من وزن الثمار وارتفاع الثمار وقطر الثمار وصلابة الثمار، زادت معنويا عند رش البورون أو حمض الساليسيليك أو الشيتوزان مقارنة بالكنترول.
 كما أظهرت النتائج أن إضافة البورون وحمض الساليسيليك والشيتوزان أدى إلى تحسين التركيب الكيميائي للثمار بشكل ملحوظ من حيث زيادة نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية ومحتوى السكر وفيتامين ج وخفض الحموضة مقارنة بمعاملة الكنترول.
ومن ناحية أخرى أظهرت الثمار المرشوشة بالشيتوزان أو المعاملة بالبورون أعلى القيم في هذا الصدد.
وعليه يمكن التوصية بأهمية الرش الورقي بالشيتوزان أو البورون وذلك لتحسين النمو الخضري للنباتات مع زيادة الإنتاجية وجودة الثمار.

Keywords [العربیة]

  • البورون
  • الشيتوزان
  • الرش الورقي
  • حمض الساليسيليك
  • فراولة