Endophytic Fungi as Biological Control Agents Against Soil-Borne Fungal Pathogens in Pepper

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Plant Pathology, Faculty of Agriculture, Assiut University, 71526 Assiut, Egypt.

2 Genetics Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, 71526, Egypt.

3 Faculty of Biotechnology, Badr University in Cairo (BUC), Cairo, 11829, Egypt.

Abstract

Pepper (Capsicum annuum L.) is a significant vegetable crop in Egypt, susceptible to a range of fungal pathogens. This study aimed to assess the impact of Fusarium species and Rhizoctonia solani on pepper root rot and damping-off diseases. Four Fusarium species (F. solani, F. oxysporum, F. semitectum, and F. babinda) and one isolate of R. solani were isolated from infected pepper plants. All isolates proved to be pathogenic, causing characteristic symptoms of damping-off and root rot. Among the Fusarium species, F. semitectum was the most pathogenic, followed by F. solani. The study examined the potential of six endophytic fungi (F. solani, Myrothecium verrucaria, Penicillium funiculosum, F. semitectum, Aspergillus flavus, and Penicillium aurantiogriseum) for controlling damping-off and root rot diseases. In-vitro assays revealed that A. flavus, P. aurantiogriseum, and P. funiculosum were the most effective at inhibiting the growth of the pathogenic fungi, with P. funiculosum demonstrating the highest level of mycelial growth inhibition. Under greenhouse conditions, the endophytes significantly reduced the incidence of damping-off and root rot caused by the Fusarium species and R. solani compared to untreated controls. Among the endophytes, P. funiculosum was the most effective in mitigating both damping-off and root rot across all pathogens, followed by P. aurantiogriseum.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الفطريات الداخلية كعوامل مكافحة حيوية ضد مسببات الأمراض الفطرية المنقولة عبر التربة في الفلفل

Authors [العربیة]

  • مروه محمد طه 1
  • محمد عطا الله السيد 1
  • بهاء الدين السيد عبد الفتاح 2 3
  • عامر فايز محمود 1
  • هايدي ابراهيم جبر ابو النجا 1
1 قسم امراض النبات، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، أسيوط، مصر.
2 قسم الوراثة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، 71526، مصر.
3 كلية التكنولوجيا الحيوية، جامعة بدر بالقاهرة، القاهرة، 11829، مصر.
Abstract [العربیة]

الفلفل (Capsicum annum L) هو محصول نباتي مهم في مصر يمكن أن يهاجمه العديد من مسببات الأمراض الفطرية. في الدراسة الحالية، تم دراسة تأثير أنواع الفيوزاريوم والريزوكتونيا سولانى على تعفن جذور الفلفل وأمراض سقوط البادرات. تم عزل أربعة أنواع من الفيوزاريوم F. solani F،. oxysporium ،F. semitectum   ،F. babinda  ،عزلة واحدة من R. solani من نباتات الفلفل المصابة. كانت جميع العزلات مسببة للأمراض وتسببت في أعراض نموذجية لسقوط البادرات وتعفن الجذور. كان F. semitectum هو النوع الأكثر اصابة يليه F. solani. استكشفت الدراسة أيضًا إمكانات ستة فطريات داخلية F. solani ، Myrothecium verrucaria ، Penicillium funiculosum وFusarium semitectum  وAspergillus flavus  وPenicillium aurantiogriseum  للسيطرة على أمراض سقوط البادرات وتعفن الجذور. أظهرت الاختبارات المعملية أن A. flavus   P. aurantiogriseum،. funiculosum كانت الأكثر فعالية في تثبيط نمو مسببات الأمراض. أعطت P.  funiculosum أعلى تثبيط لنمو الفطريات. في ظل ظروف الصوبة، قللت الفطريات الداخلية بشكل كبير من تساقط البادرات وتعفن الجذور الناجم عن أنواع الفيوزاريوم والريزوكتونيا سولانى، مقارنة بالكنترول. من بين الفطريات الداخلية، كانت P. funiculosum الأكثر فعالية في تقليل كل من تساقط البادرات وتعفن الجذور عبر جميع مسببات الأمراض، تليها P. aurantiogriseum.

Keywords [العربیة]

  • اعفان الجذور
  • الفطريات الداخلية
  • الفلفل
  • سقوط البادرات