Sustainable Management of Grapevine Root-Rot by Biological Approach in Assiut Governorate

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Pathology Research Institute, Agriculture Research Center, 12619, Giza, Egypt.

2 Plant Pathology Department. Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

Grapevine (Vitis vinifera L.) is considered one of the most important fruits grown in Egypt and worldwide. Soil-borne fungi are the primary cause of grapevine root-rot disease. This study was conducted to control root-rot disease in grapes sustainably using eco-friendly biological methods. One hundred isolates were obtained from the roots of affected grapes collected from various locations in Assiut governorate, Egypt.
The isolated fungi were identified as Fusarium solani, Cylindrocarpon tenue, and Macrophomina phaseolina. Antagonism tests revealed that seven isolates from the grape root rhizosphere inhibited pathogenic fungi mycelium growth in vitro. The effect of Trichoderma spp. culture filtrates was tested, showing the highest inhibition of fungal pathogen mycelium growth.
The antagonistic fungi with the greatest inhibitory effects were identified and used in greenhouse experiments. Soil treatment with bio-agents (Trichoderma harzianum, T. longibrachiatum, and T. pseudokoningii) decreased the incidence and severity of the disease. It also increased all tested plant growth characteristics, such as root and shoot length, and fresh and dry weights of both roots and shoots, compared to commercial bio-pesticides (Rhizo-N).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الإدارة المستدامة لمرض عفن الجذور في العنب بالطرق البيولوجية في محافظة أسيوط

Authors [العربیة]

  • نهي انس محمد علي 1
  • عامر فايز محمود 2
  • هايدي ابراهيم جبر ابو النجا 2
  • محسن السيد علي ابو رحاب 1
  • محمد حسن عبد الرحيم حسن 2
1 معهد بحوث أمراض النبات، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر.
2 قسم امراض النبات، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

يعتبر محصول العنب من أهم محاصيل الفاكهة التي تزرع في مصر ومعظم أنحاء العالم ويصاب بالعديد من فطريات التربة أهمها مسببات مرض عفن الجذور.
أجريت هذه الدراسة بغرض المكافحة المستدامة لمرض عفن الجذر في العنب بالطرق البيولوجية صديقة البيئة. تم عزل عدد 100 عزلة فطرية من جذور العنب المصابة والتي تم جمعها من العديد من المناطق في محافظة أسيوط، مصر. تم تعريف الفطريات التي أظهرت اختبارات القدرة المرضية انها مسببة للمرض على أنها Fusarium solani، Cylinderocarpon tenue، Macrophomina phaseolina.
وقد تبين من اختبارات التضاد أن سبعة من العزلات الفطرية المضادة المعزولة من منطقة جذور العنب اظهرت نموًا فوقيا على ميسيليوم الفطريات الممرضة في الأطباق معمليا. تم اختبار تأثير الراشح المزرعى لسبعة من الجنس Trichoderma spp. والتي اظهرت أعلى تأثير مثبط للميسليوم الفطريات المسببة للأمراض والتي تم تعريفها. تم اختبار تأثير معاملة التربة التي تم عدوتها بالفطريات الممرضة بالعوامل الحيوية (Trichoderma harzianum، T. longibrachiatum، T. pesudokoningii).
وقد قللت جميع المعاملات المختلفة بشكل كبير من نسبة وشدة الإصابة بالمرض، كما أدت الى زيادة جميع الصفات المورفولوجية المختبرة مثل طول الجذر والمجموع الخضري والوزن الطازج والجاف لكل منها مقارنه بالمبيد الحيوي التجاري ريزوا، ان.

Keywords [العربیة]

  • اعفان الجذور
  • التريكوديرما
  • العنب
  • المكافحة البيولوجية