The Effect of Foliar Spray with Certain Nutrients on Growth and Fruiting of Keitt Mango Trees

Document Type : Original Article

Authors

1 Horticulture Department, Faculty of Agriculture. Al-Azhar University (Assiut branch), Assiut, Egypt.

2 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

3 Horticulture Department, Faculty of Agriculture, New Valley University, New Valley, Egypt.

4 Horticulture Department, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Aswan University, Aswan, Egypt.

Abstract

To find out how spraying certain nutrients affected the growth and fruiting of mango trees on a private farm in the west Minia district of the Minia Governorate, this study was carried out over the course of three consecutive seasons, in 2022, 2023, and 2024. The study treatments were as follows: zinc chelated at 1.5 ml/L, boric acid at 1.5 ml/L, calcium + zinc at 1.5 ml/L, calcium + boron at 1.5 ml/L, potassium citrate at 1.5 g/L, potassium sulfate at 1.5 g/L, and a control treatment that was sprayed with water. The experiment was designed using a completely randomized block design with three replicates for each treatment and one tree for each. The results can be summarized as follows: Spraying with various nutrients significantly increased branch length, leaves number, leaf area, chlorophyll content, and nutrients compared to the control treatment. All spray treatments resulted in increased yield and improved fruit characteristics, including increased fruit weight, pulp percentage, and total soluble solids, sugars, and vitamin C content, compared to spraying with water. The increase in vegetative growth of trees, and consequently, yield and fruit characteristics, was associated with the spraying of a calcium-zinc mixture, a calcium-boron mixture, and potassium citrate. From the results of this study, it is recommended to spray nutrient mixtures three times during the growing season, particularly the calcium-zinc mixture at a rate of 1.5 ml per liter, the calcium-boron mixture at 1.5 ml per liter, or the potassium citrate at a rate of 1.5 g per liter. This improves the vegetative growth and nutritional status of Keitt mango trees while producing a high yield with good fruit characteristics.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الرش الورقي ببعض العناصر الغذائية على نمو واثمار أشجار المانجو الكيت

Authors [العربیة]

  • سامح حمودة فهمي محمد 1
  • إيمان عبد الحكيم عبد الله 2
  • محمد كمال محمد سيد 3
  • النوبي حفني سالم 4
1 قسم البساتين، كلية الزراعة، جامعة الأزهر- فرع أسيوط، أسيوط، مصر.
2 قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
3 قسم البساتين، كلية الزراعة، جامعة الوادي الجديد، الوادي الجديد، مصر.
4 قسم البساتين، كلية الزراعة والموارد الطبيعية، جامعة أسوان، أسوان، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال ثلاث مواسم متتالية وهي 2022، 2023، 2024 لدراسة تأثير رش بعض العناصر الغذائية على نمو وإثمار أشجار المانجو كيت النامية بمزرعة خاصة بمنطقة غرب المنيا محافظة المنيا، مصر.
حيث تم استخدام سبع معاملات من الزنك المخلبى بتركيز 1.5مل/لتر، حمض البوريك بتركيز 1.5مل/ لتر، خليط من الكالسيوم والبورون بتركيز 1.5مل/لتر، خليط من الكالسيوم والزنك بتركيز 1.5مل/لتر، سترات بوتاسيوم بتركيز 1.5 جم/لتر، سلفات بوتاسيوم بتركيز1.5 جم/لتر ومعامله الشاهد التي تم رشها بالماء وقد صممت التجربة بنظام القطاعات كاملة العشوائية ذات ثلاث مكررات لكل معاملة وشجرة واحدة لكل منها.    
ويمكن تلخيص النتائج كالتالي
سبب الرش بالعناصر المختلفة زيادة معنويه لكل من طول الفرع وعدد الاوراق ومساحه الورقة ومحتواها من الكلوروفيل والعناصر مقارنه بمعامله (الشاهد) التي تم رشها بالماء. 
أدت جميع المعاملات الرش إلي زيادة المحصول وتحسين خصائص الثمار من حيث زيادة وزن الثمرة ونسبة اللب وكذلك محتواها من المواد الصلبة الذائبة والسكريات وفيتامين (C).  مقارنة بالرش بالماء.
ارتبطت زيادة النمو الخضري للأشجار وبالتالي المحصول وخصائص الثمار نتيجة إضافة مخلوط الكالسيوم والزنك ومخلوط الكالسيوم والبورون يليه سترات البوتاسيوم.
من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية بأهمية رش مخلوط العناصر الغذائية ثلاث مرات خلال موسم النمو خاصه خليط الكالسيوم والزنك بمعدل 5.1 ملي لكل لتر او خليط الكالسيوم والبورون بتركيز 5.1ملي لكل لتر او سترات البوتاسيوم بتركيز 5.1 جم لكل لتر حيث يؤدي ذلك إلي تحسين النمو الخضري والحالة الغذائية لأشجار المانجو الكيت مع إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمريه جيدة.

Keywords [العربیة]

  • الرش الورقي
  • المانجو
  • العناصر الغذائية
  • الجودة
  • المحصول