Economic Study of The Factors Affecting Broiler Chickens Production in Gharbia Governorate

Document Type : Original Article

Authors

1 Higher Institute of Agricultural Cooperation and Extension, Assiut, Egypt.

2 Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

The research aimed to identify the most important factors affecting broiler production and study the current status of broiler production in Egypt and Gharbia Governorate. Addition to the standard estimation of production and cost functions, estimation of production and economic efficiency indicators, and determination of the volume of production that maximizes profits and minimizes costs in different production capacities in the study sample. The results of the study indicate that most important production inputs affecting broiler production in Gharbia Governorate are represented by: number of chicks, amount of feed, number of dead. and from the results the total production elasticities, it was found that farms of the first and second capacities operate in the first stage of the production function stages, and the third and fourth capacities operate in the second stage, The actual production volume of chickens was also estimated at the first, second, fourth capacities about 64.55, 105.16, 258.59 tons/year, and size of the civilian production costs about 71.80, 94.27, 398.57 tons/year, while the bulk production volume reached for profits about 82, 103.05, 576.67 tons/year In order.
The research recommends the necessity of increasing the feed in the third capacity and rationalizing it in the first and fourth, increasing the chicks in all capacities (full housing), rationalizing the dead bird in all capacities, expanding farms with a capacity (more than20 thousand birds) due to the economic and productive efficiency achieved through large production. (Capacity savings), and farms with a capacity (10 to less than 15 thousand birds).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة اقتصادية للعوامل المؤثرة على انتاج دجاج اللحم فى محافظة الغربية

Authors [العربیة]

  • عبد الحميد بدراوي عبد الحميد متولى 1
  • جلال عبد الفتاح الصغير 2
  • داليا حامد الشويخ 2
  • حسن موسى رضوان 1
1 المعهد العالى للتعاون والإرشاد الزراعى، أسيوط، مصر.
2 قسم الإقتصاد الزراعى، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

إستهدف البحث تحديد أهم العوامل المؤثرة على إنتاج دجاج التسمين ودراسة الوضع الراهن لإنتاج دجاج اللحم في مصر بصفة عامة ومحافظة الغربية بصفة خاصة. بالإضافة إلى التقدير القياسى لدالات الإنتاج والتكاليف، و تقدير مؤشرات الكفاءة الإنتاجية والإقتصادية، وتحديد حجم الإنتاج المعظم للأرباح و المدنى للتكاليف للسعات الإنتاجية المختلفة بعينة الدراسة، وتشير نتائج الدراسة إلى أن أهم المدخلات الإنتاجية المؤثرة على إنتاج دجاج التسمين بمحافظة الغربية تتمثل في كل من
عدد الكتاكيت، كمية العليقة، عدد النافق. ومن نتائج تقدير المرونات الإنتاجية الإجمالية تبين أن مزارع السعة الأولى والثانية يعملا بالمرحلة الأولى من مراحل الدالة الإنتاجية، والسعتان الثالثة والرابعة يعملا بالمرحلة الثانية، كما قدر الحجم الفعلى للإنتاج من دجاج اللحم بالسعات الأولى والثانية والرابعة بحوالى 64.55 ، 105.16 ، 258.59 طن/عام، وحجم الإنتاج المدنى للتكاليف حوالى 71.80 ، 94.27 ، 398.57 طن/عام، بينما بلغ حجم الإنتاج المعظم للأرباح حوالى 82 ، 103.05 ، 576.67 طن/عام على الترتيب.
ويوصى البحث بضرورة زيادة القدر المستخدم من العليقة فى السعة الثالثة وترشيده في الأولى والرابعة، زيادة القدر المستخدم من الكتاكيت في كل السعات(التسكين الكامل)، ترشيد مدخل النافق فى كل السعات، التوسع في المزارع التى تتراوح سعتها الإنتاجية (أكثر من 20 ألف طائر) لما تحقق من كفاءة إقتصادية وإنتاجية من خلال الإنتاج الكبير (وفورات السعة)، و المزارع التى تبلغ طاقتها الإنتاجية (من 10إلى أقل من 15 ألف طائر).

Keywords [العربیة]

  • إنتاج دجاج اللحم
  • دراسة إقتصادية
  • محافظة الغربية