Enhancing Yield and Fruit Quality of Sweet Orange (Citrus Sinensis) in Response to Foliar Application of Amino Acids and Micronutrients

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Horticulture Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt.

Abstract

Compared to other citrus cultivars, the sweet orange (Citrus sinensis) species provides the greatest quantity of fruit and is grown throughout the world. The current study's experiment was conducted during two consecutive seasons in 2019 and 2020 in the Experimental Orchard of the Faculty of Agriculture, Assiut University. The aim of the research study was to investigate how foliar application of micronutrients and amino acids influenced the sweet orange (Citrus sinensis) yield as well as quality. Sixteen uniform sweet orange trees (Balady cultivar), aged 25 years, were chosen, and they were arranged in a complete randomized block design with four treatments, one of which was control. The treatments included T1 (spraying 1000 mg/l of "Strong Amino Gold" amino acids), T2 (spraying 2000 mg/l of "Omega Mix" micronutrients), T3 (spraying a mixture of micronutrients and amino acids), and T4 control (spraying water only). Throughout the two seasons, the trees got four sprays from each treatment at the onset of new growth (mid-February), following fruit setting (first week of April), first week of July, and first week of September. Yield and fruit quality observations were conducted and recorded. The study showed that, over the course of the two studied seasons, the combined treatment (T3) outperformed the others, recording the highest yield weight, fruit weight, fruit length, diameter, juice weight, volume, rind weight, rind thickness, rags %, TSS%, total sugars %, reducing sugars %, non-reducing sugars %, and vitamin C with the lowest titratable acidity.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين محصول وجودة ثمار البرتقال الحلو (Citrus sinensis) استجابةً للرش الورقي للأحماض الأمينية والمغذيات الدقيقة

Authors [العربیة]

  • مختار ممدوح شعبان 1
  • لميس محمد نصرت 2
1 قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
2 معهد بحوث البساتين، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر.
Abstract [العربیة]

بالمقارنة بأصناف الموالح الأخرى يعد البرتقال الحلو أكثر الأنواع انتشارا لزراعته في جميع أنحاء العالم. أجريت تجربة الدراسة الحالية خلال موسمين متتاليين عامي 2018-2019 ،2019-2020 في المزرعة البحثية الخاصة بكلية الزراعة جامعة أسيوط. كان الهدف من الدراسة البحثية هو معرفة كيفية تأثير الرش الورقي للمغذيات الدقيقة والأحماض الأمينية على المحصول وجودة ثمار البرتقال (Citrus sinensis).
تم اختيار ستة عشر شجرة برتقال حلو متماثلة (الصنف البلدي) بعمر 25 سنة، ورتبت في تصميم القطاعات الكاملة العشوائية بأربعة معاملات، إحداها معاملة المقارنة (الكنترول). تم ري الأشجار سطحياً وزرعت على مسافة 5 × 5 أمتار في تربة طينية. شملت المعاملات T1 (رش 1000 ملجم/لتر من الأحماض الأمينية "Strong Amino Gold")، T2 (رش 2000 ملجم/لتر من المغذيات الدقيقة "Omega Mix")، T3 (رش خليط من المغذيات الدقيقة والأحماض الأمينية)، وT4 الكنترول (رش الماء فقط). خلال الموسمين، تلقت الأشجار أربع رشات من كل معاملة عند بداية النمو (منتصف فبراير)، وبعد عقد الثمار (الأسبوع الأول من أبريل)، والأسبوع الأول من يوليو، والأسبوع الأول من سبتمبر. تم إجراء وتسجيل الملاحظات على مكونات المحصول وجودة الثمار. أظهرت الدراسة أنه خلال موسمي الدراسة تفوقت المعاملة المركبة (T3) على المعاملات الأخرى حيث سجلت أعلى وزن للمحصول، ووزن الثمرة، طول الثمرة، قطرها، وزن العصير، حجمه، وزن القشرة، سمك القشرة، النسبة المئوية للقشرة، TSS%، السكريات الكلية %، السكريات المختزلة %، السكريات غير المختزلة %، وفيتامين C مع قلة نسبة الحموضة الكلية.

Keywords [العربیة]

  • البرتقال الحلو
  • الأحماض الأمينية
  • المغذيات الدقيقة
  • المحصول
  • جودة الثمار