Effect of Yeast and Ascorbic Acid Application on Growth and Fruiting of Williams Banana Plants

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Department, Fac. Agric, Assiut University

2 Horticulture Department, Fac. Agric, Al-Azhar University, Assiut Branch.

3 2Horticulture Department, Fac. Agric, Al-Azhar University, Assiut Branch.

Abstract

This study was conducted during two successive seasons (2016/2017 first ratoon and 2017/2018 second ratoon) of Williams banana plants. The plants grown in a private banana orchard, where clay loam soil under flood irrigation system, at 3.5x3.5m apart located at Nakada district, Quena Governorate, Egypt. Forty eight stools each containing three plants were chosen to evaluate the effect of yeast applied as soil drench and spraying ascorbic acid (V.C) on growth, yield and fruit quality. These treatments were arranged in a randomized complete block design in split plot arrangement with three replicates

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر إضافة الخمیرة وحمض الأسکوربیک علی نمو وإثمار نباتات الموز الولیامز

Authors [العربیة]

  • عبدالفتاح مصطفی الصالحی الصالحی 1
  • أحمد حسن عبد العال 2
  • أحمد عبد الفتاح السید سلیم 2
  • أحمد محمد هرون شبیب 3
1 قسم الفاکهة ، کلیة الزراعة ، جامعة أسیوط
2 قسم البساتین ، کلیة الزراعة، جامعة الأزهر ، فرع أسیوط
3 قسم البساتین ، کلیة الزراعة، جامعة الأزهر ، فرع أسیوط
Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2016/2017 ، 2017/2018 بمزرعة خاصة تقع فی مدینة نقاده بمحافظة قنا – مصر، وذلک لدراسة تأثیر إضافة الخمیرة وحمض الأسکوربیک علی النمو الخضری والمحصول وخصائص ثمار الموز الولیامز. وکان التصمیم الإحصائی المستخدم هو القطاعات الکاملة العشوائیة ذو القطع المنشقة مرة واحدة.

Keywords [العربیة]

  • الموز
  • الخميرة
  • مضادات الأکسدة
  • العائد
  • جودة الفاکهة