Response of Some Bread Wheat Cultivars to Foliar Applications Time of Salicylic Acid Concentrations Under the New Valley Conditions

Document Type : Research papers

Authors

Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

A field experiment was carried out during 2021/2022 and 2022/2023 seasons in Almawhoub, Aldakhla, New valley Governorate, Egypt. This investigation aimed to study the effect of spraying three wheat cultivars with different concentrations of salicylic acid (SA) on the growth and yield traits. Randomized complete block design (RCBD) using split plots in strips arrangement with three replications was used.
The cultivars Sakha 95, Giza 171, and Gemmiza 11 were assigned in vertical strips while spraying with three concentrations of salicylic acid (0, 45, 60, and 75 ppm) were allocated in horizontal strips. In addition, three SA application times, i.e., 30, 45 and 60 days after planting were allocated in the sub- units. The experimental unit area was 10.50 m2.
The results proved that mean effect of spraying wheat plants by salicylic acid at 75 ppm in both seasons gave the highest mean values of  plant height (116.5 and 121.8 cm), maximum number of spike/ m2 (344.4 and 358.2 spike / m2), the highest 1000 grain weight (49.5 and 51.66 g), and the maximum grain yield (19.37 and 20.18 ardab/ fed)in the first and second seasons respectively. Foliar application at 60 days from planting registered the maximum average values of all studied traits under investigation. Spike length was insignificantly affected. Here too, the obtained results showed that Sakha 95 cultivar surpassed the other studied cultivars in grain yield (ardab/ fed), No. of spike/m2, and 1000 grain/weight. Gemmiza 11 was better than the other cultivars in plant height and spike length. Most of interactions revealed that spraying wheat plants by 75 ppm salicylic acid after 60 days from planting registered the highest values of studied traits.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

استجابة بعض أصناف قمح الخبز لوقت الرش الورقي بتركيزات مختلفة من حامض السالسيليك تحت ظروف الوادي الجديد

Authors [العربیة]

  • محمد أحمد إدريس محمد
  • المهدي عبد المطلب المهدي طعيمة
  • السعدي عبد الحميد علي
  • محمد ثروت سعيد عبد العال
  • هويدا عز الدين عبد القادر
قسم المحاصيل، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

نفذت تجربة حقلية خلال الموسمين الزراعيين المتتاليين 2021/2022، 2022/2023 في قرية الموهوب مركز الداخلة محافظة الوادي الجديد، مصر. بهدف دراسة تأثير رش ثلاثة أصناف من القمح بتراكيز مختلفة من حامض السالسيليك على نمو ومحصول القمح. وكان تصميم القطاعات الكاملة العشوائية (RCBD) باستخدام القطع المنشقة في شرائح لثلاث مكررات هو المستخدم في التجربة.
وأصناف القمح (سخا 95، جيزة 171، جميزة 11) وضعت رأسيا. أما الرش بثلاثة تراكيز من حامض السالسيليك (0، 45، 60، 75 جزء في المليون) وضعت أفقيا، بينما اوقات الرش؛ بعد 30، 45 أو 60 يوما من الزراعة كان في القطع المنشقة. وكانت مساحة القطعة 5.10 م2 (الطول = 5.3 م × العرض 0.3 م).
أثبتت النتائج أن متوسط ​​تأثير رش نباتات القمح بحامض السالسيليك بتركيز 75 جزء بالمليون أعطى أعلى ارتفاع للنبات (116.5 و121.8 سم) وأقصى عدد سنابل/م2 (344.4 و358.2 سنبلة / م2) وأعلى وزن 1000 حبة (49.5 و51.66) واعلا القيم لإنتاج الحبوب (19.37 و20.18) أردب/فدان في كلا الموسمين.
سجل الرش الورقي بعد 60 يوما من الزراعة أعلى القيم المتوسطة لجميع الصفات تحت الدراسة حيث: -
سجل طول السنبلة استجابات ضئيلة.
1- تفوق الصنف سخا 95 على الأصناف الأخرى في إنتاجية الحبوب (أردب/فدان) وعدد السنابل /م2 ووزن 1000 حبة                                                              
2- حقق صنف جميزة 11 أفضل قيم مقارنة بالأصناف الأخرى في ارتفاع النبات                                          وطول السنبلة                                                                        
3- أظهرت معظم التفاعلات أن رش نباتات القمح بحمض السالسيليك بتركيز 75 جزء في المليون بعد 60 يوماً من الزراعة سجل أعلى قيم للصفات.

Keywords [العربیة]

  • حامض السالسيليك
  • الرش الورقي
  • القمح
  • محصول الحبوب ومكوناته