Impact of Gibberellic Acid and Phosphorus Application Time on Yield and Its Attributes for Some Faba Bean Cultivars

Document Type : Original Article

Authors

Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

A field experiment was carried out at the Experimental Farm of Agronomy Dept., Assiut University, during the 2021/2022 and 2022/2023 seasons. The work aimed to investigate the effect of three phosphate fertilizer applied dates (before the first P1, second P2, and third irrigation P3) and four gibberellic acid levels (0, 50 G1, 150 G2, and 250 G3 ppm) on three fab bean cultivars (Misr1, Sakha 4 and Giza 843). The experiment was laid out in randomized complete block design (RCBD) using a strip plot within a split plot with three replicates. The plot area was 9 m2.
The results revealed that maximum seed yield in addition to yield attributes were produced from plants receiving 250 or 150ppm gibberellic acid with third and second phosphorus application in both seasons. Giza 843 cultivar was significantly higher seed index, biological and seed yield in both seasons. The maximum Pod number/plant and seeds number/pod in the 1st season were recorded by 250ppm gibberellic acid concentration under the first and second phosphorus application dates (G3×P1 and G3×P 2) in the 2nd season. Moreover, the maximum seeds and biological yield were recorded by 250ppm gibberellic acid concentration under the third phosphorus application date (G3×P3) in both seasons. Furthermore, the tallest plants, maximum seed index and biological yield were recorded by Giza 843 cultivar under the second and third phosphorus application dates (V3×P2 and V3×P3) in both seasons. Maximum pod number/plant and seed yield were recorded by Misr1 cultivar under the first and third phosphorus application dates (V1×P1 and V1×P3) in both seasons.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير حمض الجبرلين ووقت إضافة السماد الفوسفاتي على المحصول ومكوناته لبعض أصناف الفول البلدي

Authors [العربیة]

  • وردة حمدي سيد
  • كامل علي عبد الرحمن
  • رجب أحمد داود
  • أنعام حلمي جلال
  • محمد ثروت سعيد
قسم المحاصيل، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

اقيمت تجربة حقلية بمزرعة قسم المحاصيل البحثية بكلية الزراعة، جامعة اسيوط خلال موسمي 2021/2022، 2022/2023 لدراسة تأثير ثلاث مواعيد لإضافة التسميد الفوسفاتي (مع الرية الاولى، والثانية والثالثة) وأربعة تركيزات من حمض الجبرلين (بدون جبرلين، 50، 150 و250 جزء في المليون) على ثلاثة أصناف من الفول البلدي (مصر1 ، سخا 4 وجيزة 843)  وكان التصميم المستخدم هو قطاعات كاملة العشوائية بترتيب الشرائح المنشقة مرة واحدة في ثــلاث مكــررات،  ومساحة الحوض 9م2.
يمكن تلخيص اهم النتائج كما يلي
تم الحصول على أعلى قيم لمحصول البذور والمحصول البيولوجى وصفات المحصول من النباتات المعاملة بحمض الجبرلين بمعدل150،250 جزء في المليون والتسميد مع الرية الثالثة والثانية خلال موسمي النمو.
سجل الصنف جيزة 843 زيادة معنوية في كلا من معامل البذرة والمحصول البيولوجى ومحصول البذور خلال موسمي النمو.
أعطى التفاعل بين حمض الجبريللين ومواعيد التسميد الفوسفورى أطول النباتات خلال الموسمين وعدد القرون بالنبات وعدد البذور بالقرن في الموسم الاول حيث نتج من G3×P3 وG3×P1 ينما نتج من G3×P3 أعلى قيمة لعدد البذور والمحصول البيولوجي في الموسمين.
لم ينتج عن التفاعل بين حمض الجبرلين والأصناف أي تأثير معنوي على الصفات المدروسة.  
تم الحصول على أطول النباتات من إضافة السماد الفوسفوري مع الرية الثانية للصنف جيزة 843 مع وبمعاملة نفس الصنف بإضافة السماد الفوسفورى مع الرية الثالثة تم الحصول على اعلى القيم لمعامل البذرة والمحصول البيولوجي.
بينما أدى إضافة السماد الفوسفور مع الرية الاولى والثالثة للصنف مصر 1 إلى الحصول على أعلى القيم لعدد القرون بالنبات ومحصول البذرة.

Keywords [العربیة]

  • السماد الفوسفورى
  • الفول البلدي
  • تفاعل الاصناف
  • حمض الجبرلين