Optimizing Cutting Interval and Nitrogen Fertilizer Level for Enhanced Panicum (Panicum maximum L.) Forage Yield and Quality in Egypt

Document Type : Original Article

Author

Agronomy department, Faculty of Agriculture, Zagazig University, 44511, Egypt.

Abstract

A filed experiment was conducted at a sandy soil experimental farm located in El Salhia El kadima, Fakous District, Sharqia Governorate, Egypt during 2020 and 2021 years. A randomized complete block design in split plot arrangement was used to study the effect of two cutting intervals (28 and 38 days) and three nitrogen fertilizer levels (40, 80, 120 kg N/fed.) as well as their interaction on the forage yield and quality of Panicum maximum plants. Cutting intervals were assigned to main plots while nitrogen fertilizer levels were allocated to sub plots. Results indicated that longer cutting interval (38 days) resulted in taller plants with significant higher number of tillers/m2, leaf/stem ratio, total green, and dry forage yields. Meanwhile, nitrogen fertilization at 120 kg N/fed. contributed to the tallest plants, highest number of tillers/m2, green forage yield, and crude protein content. The difference between 80 kg N/fed and 120 kg N/fed was insignificant in most studied traits. The interaction between cutting intervals and nitrogen fertilizer levels was not significant for most studied traits. Based on the study's results, it can be stated that panicum plants should be cut every 38 days and fertilized with 80 kg N/fed for increasing the potential forage yield and its quality.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

ضبط فترة الحش ومستوى السماد النيتروجيني لتحسين محصول علف البانيكام وجودته في مصر

Author [العربیة]

  • فارس سليمان محمد جمعه
قسم المحاصيل، كلية الزراعة، جامعة الزقازيق، الشرقية، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت تجربه حقليه خلال العامين 2020، 2021 في مزرعة تجريبية ذات تربة رملية، تقع في الصالحية القديمة، مركز فاقوس، محافظة الشرقية، مصر؛ باستخدام تصميم القطاعات الكاملة العشوائية (RCBD) لدراسة تأثير فترتي حش (28 ،38 يومًا) وثلاثة مستويات من السماد النيتروجيني (40، 80، 120 كجم نيتروجين/فدان) والتفاعل بينها على محصول العلف وجودته في البانيكم. أشارت النتائج إلى أن فترة الحش الأطول (38 يومًا) أدت إلى زيادة ارتفاع النباتات، مع عدد أكبر بكثير من السيقان/م2، ومعنوية في نسبة وزن الأوراق/السيقان، وإنتاجية العلف الأخضر والكلي، وإنتاجية العلف الجاف الكلي. في الوقت نفسه، ساهم التسميد النيتروجيني عند مستوى 120 كجم نيتروجين/فدان في الحصول على أعلى ارتفاع للنبات، وأعلى عدد سيقان للمتر المربع، وكذلك أعلى إنتاجية علف أخضر، ومحتوى بروتين خام. وقد حققت كمية السماد النيتروجيني 80 كجم نيتروجين/فدان نفس درجة التأثير الناتج عن إضافة 120 كجم نيتروجين/فدان في معظم الصفات المدروسة، ولم يكن التفاعل بين فترات الحش ومستويات التسميد النيتروجيني معنوياً في معظم الصفات المدروسة، بيَّنّت النتائج ارتباطاً موجباً بين مستويات السماد النيتروجيني وتركيز الفسفور في العلف. أوصت الدراسة بناءً على النتائج بحش نباتات البانيكم كل 38 يوماً وإضافة السماد النيتروجين بكمية 80 كجم نيتروجين/فدان لزيادة إنتاج العلف الأخضر وجودته المتحصل عليه من زراعة فدان البانيكم.

Keywords [العربیة]

  • البانيكم
  • النيتروجين
  • جودة العلف
  • فترة الحش
  • محصول العلف