Influence of Microbial and Synthetic Hormones on the Cluster Quality of Thompson Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, 71526 Assiut, Egypt.

2 Botany and Microbiology Department, Faculty of Science, Assiut University, 71516, Assiut, Egypt.

Abstract

It is known that there are many problems caused by the use of synthetic hormones on fruit, the most important is that they are not safe for human health in the long term. This work examines some alternatives to synthetic hormones. This research studied the impact of microbial hormones as sources of gibberellins, ascorbic acid, and riboflavin, on the quality of the Thompson grapevine and compared it with synthetic hormones during 2019 and 2020 seasons. The three types of microbial hormones were used alone or combined. synthetic hormones were also used similarly. Some characteristics were measured as indicators of the quality level including yield and the physical and chemical characteristics of berries. The data proved that all treatments, either microbial or synthetic, gave the best effect compared with the control. Microbial hormones had the same effect as synthetic hormones. The best impact was in the combination of the three types of microbial hormones compared with the other treatments.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الهرمونات الميكروبية والصناعية على جودة عنب طومسون خالي البذور

Authors [العربیة]

  • مها محمد عبد السلام حسين 1
  • طلعت كامل المهدي 1
  • عبد الفتاح مصطفي الصالحي 1
  • غادة عبد المنصف محمود 2
  • فاطمة عبد الحكيم إسماعيل 1
1 قسم الفاكهة ، كلية الزراعة ، جامعة أسيوط ، اسيوط ، مصر.
2 قسم النبات ، كلية العلوم ، جامعة أسيوط، اسيوط ، مصر.
Abstract [العربیة]

من المعروف أن هناك العديد من المشاكل الناتجة من استخدام الهرمونات الصناعية على أشجار الفاكهة، أهمها أنها غير آمنة على صحة الإنسان على المدى الطويل. لذلك تناولت معظم الأبحاث الخاصة بالبساتين عامة وبالفاكهة خاصة هذه النقطة لإيجاد حل بديل لاستخدام الهرمونات المخلقة. هذا البحث قام بدراسة تأثير الهرمونات الميكروبية التي تعتبر مصادر للجبرلين وحمض الأسكوربيك والريبوفلافين على جودة عناقيد العنب صنف طومسون ومقارنتها بالهرمونات الصناعية خلال موسمي 2019 ، 2020.
 تم استخدام الأنواع الثلاثة الهرمونات الميكروبية بشكل فردي أو مختلط فيما بينها، وبنفس الطريقة في الهرمونات الاصطناعية. وتم قياس بعض الخصائص كمؤشرات لمستوى الجودة، مثل وزن المحصول والخصائص الفيزيائية والكيميائية للحبات.
أثبتت البيانات أن جميع المعاملات، سواء الميكروبية أو الاصطناعية، أعطت أفضل تأثير مقارنة مع معاملة الكنترول؛ وكان للهرمونات الميكروبية نفس تأثير الهرمونات الاصطناعية وقد يكون أفضل؛ وكان التأثير الأفضل هو المعاملة بالجمع بين الأنواع الثلاثة من الهرمونات الميكروبية مقارنة بالمعاملات الأخرى.

Keywords [العربیة]

  • الجبريلين
  • الريبوفلافين
  • الاسبراجلس
  • حمض الاسكوربك
  • فيوزاريوم