Improve the Yield and Quality of Red Roomy and Thompson Seedless Grape Cultivars

Document Type : Original Article

Abstract

Experiments were carried out at the Experimental Orchard of Assiut University, Faculty of Agriculture. The experiments aimed to overcome the looseness of berries as well as improving the yield and berry quality of Red Roomy grape cultivar by using Boron, Zinc and NAA. The study also aimed to reduce the cluster compactness by using GA3 and cluster thinning in order to improve the quality of Thompson Seedless grape cultivar.
The treatments significantly increased the initial fruit set (IFS) and decreased the berry drop percentage. The cluster numbers not significantly affected by various treatments. However, the treatments increased the yield over the control. The control vines gave the lowest yield among all the treatments. The present study showed that there were no significant differences between treatments on the cluster width. On the other hand, treatments exhibited significant differences comparing with the control in respect of the cluster height. The treatments except of spraying with NAA had significant differences comparing with the control in respect of the cluster weight. However, the control vines gave the lowest cluster weight during the two studied seasons. On the contrary, the control gave the highest weight of 100 berries. On the other hand, although the control produced the highest juice weight of 100 berries but the differences were not significant during the two seasons of study. There were no significant differences between the treatments in respect of TSS% during the two studied seasons. The sugar contents took the same trend of TSS%.
On the other hand, there were no significant differences between the treatments on the cluster number per vine of Thompson seedless grape cultivar. Yield weight significantly affected by GA3 application. The lowest yield obtained from the control.  Data revealed that spraying the cluster with GA3 at 5 + 20 + 30 ppm gave the highest values of cluster width (cm) and height (cm). The clusters treated with GA3 at 5 + 20 + 30 ppm were the heaviest clusters among all the treatments and the differences between their values and the values of other treatments were significant during the two seasons of study. The weight of 100 berries and 100 berreis juice weight took the same trend of cluster weight. On the contrary of the previous results, the control and cluster thinning followed by GA3 at 5 ppm + thinning had the highest TSS% in the berry juice. Concerning the acidity percentage, the differences between the treatments mostly insignificant. GA3 application recorded also the least ratio of TSS/acid ratio, however, the other treatments significantly surpassed it in this respect. Cluster thinning gave the highest percentage of total sugars followed by GA3 at 5 ppm + thinning and then the control.
This study concluded that the beneficial effects of spraying boron and zinc during flowering to increase the berry set and decrease berry drop of Red Roomy grape cultivar. On the other hand; Gibberellic acid (GA3) spraying increased berry size, cluster weight and expand the cluster length of Thompson Seedless grape cultivar that suffering from cluster compactness. Cluster thinning can be used for increasing berry and cluster weight and improving the quality.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسین المحصول والجودة فی صنفی العنب الرومی الأحمر والطومسون عدیم البذور

Abstract [العربیة]

أجریت التجارب على مدار موسمین متتالیین 2014 و 2015 على العنب الرومى الاحمر و الطومسون عدیم البذور المزروع فی مزرعة أبحاث الفاکهة – کلیة الزراعة - جامعة أسیوط. کانت أعمار الکرمات 12 عاما فی بدایة التجربة، وکانت مزروعة على2 x2.5 متر من بعضها البعض.. کل الکرمات قلمت بطریقة التربیة الرأسیة التقلیدیة مع ترک 20 دابرة ثمریة و 4 عیون على کل دابرة للعنب الرومى الاحمر و 5 عیون للطومسون عدیم بذور.
1 - التجربة الأولى:
أجریت على (45) خمسة أربعون کرمة من صنف العنب الرومى الاحمر والتی تهدف إلى التغلب على ظاهرة انفراط الحبات وتحسین المحصول والجودة فی هذا الصنف الهام وذلک باستخدام البورون (20 ، 40 جزء فی الملیون) والزنک (100 ،200 جزء فی الملیون) ونافثالین حامض الخلیک (2.5 ، 5 جزء فی الملیون).
 أدت المعاملات الى زیادة کبیرة فبنسبة العقد الأولی. بینما النسبة المئویة للحبات المتساقطة کانت عالیة جدا فی الکنترول بالمقارنة مع المعاملات. اما عدد العناقید / کرمة لم تتأثر بشکل کبیر بالمعاملات المختلفة. بینما أدت المعاملات الى زیادة فی وزن المحصول (کجم/کرمة).
لم تکن هناک اختلافات معنویة بین المعاملات من ناحیة عرض العنقود. اما ارتفاع العنقود فأظهرت المعاملات اختلافات کبیرة مقارنة مع الکنترول. فیما یتعلق بوزن العنقود فجمیع المعاملات - إلا الرش بنافثالین حامض الخلیک - أعطت اختلافات معنویة مقارنة بالکنترول وعلى العکس من ذلک أعطى الکنترول أعلى وزن 100 حبة.
لا توجد فروق ذات دلالة إحصائیة بین المعاملات فی النسبة المئویة للمواد الصلبة الذائبة الکلیة خلال الموسمین. إن أعلى نسبة حموضة کانت مع المعاملة بنفثالین حامض الخلیک بترکیز 2.5٪ ثم الکنترول ثم البورون بترکیز 40 جزء فی الملیون + الزنک عند 200 جزء فی الملیون. فی حین تم الحصول على أدنى نسبة حموضة من معاملتی البورون بترکیز 20 و 40 جزء فی الملیون. وکانت الاختلافات معنویة خلال موسمی الدراسة. اما المواد الصلبة الذائبة الکلیة / الحموضة، کشفت النتائج أن رش البورون بترکیز 40 جزء فی الملیون تفوق إلى حد کبیر على معظم المعاملات الأخرى. أخذت محتویات السکر نفس اتجاه الــ TSS حیث أعطى الکنترول أعلى القیم من السکریات الکلیة. اتخذت السکریات المختزلة نفس اتجاه السکریات الکلیة حیث تفوقت معاملة الکنترول على جمیع المعاملات الأخرى.
ثانیا: التجربة الثانیة:
وکان الهدف من هذه التجربة هو الحد من اکتناز العنقود وذلک بالرش بحامض الجبریلیک بترکیز 5 + 20 + 30 جزء فی الملیون،استخدام حامض الجبریلیک بترکیز 5 جزء فی الملیون + خف العناقید یدویا وبدأ الرش عند وصول طول العنقود من 8 – 10 سم ، خف العنقود  یدویا و ذلک بهدف تحسین نوعیة حبات العنب الطومسون عدیم البذور. هذه التجربة نفذت على مدار موسمین متتالیین 2014 و 2015 على ثمانیة وعشرین (28) کرمة من الطومسون عدیم البذور.
لا توجد فروق ذات دلالة إحصائیة بین المعاملات على عدد العناقید/ الکرمة. بینما وزن المحصول (کجم/کرمة) تأثر بشکل کبیر من خلال معاملة الرش بحامض الجبریلیک حیث رش   GA3 بترکیزات 5 + 20+ 30 جزء فی الملیون أدى الى تحسن کبیر فی وزن المحصول مقارنة بالمعاملات الأخرى. بینما کان أدنى محصول من معاملة الکنترول. أظهرت البیانات أن رش العنقود بـ GA3بترکیزات 5 + 20 + 30 جزء فی الملیون أعطت أعلى القیم من  حیث عرض وطول العنقود (سم). المعاملة بالـ GA3بترکیز 5 + 20 + 30 جزء فی الملیون تفوق على جمیع المعاملات من حیث متوسط وزن. وسلک وزن الـ 100 حبة ووزن عصیر 100 حبة نفس اتجاه وزن العنقود. وعلى العکس من النتائج السابقة، أعطى الکنترول ثم الخف و الرش بالــGA3 بترکیز 5 جزء فی الملیون ثم الخف أعلى قیم TSS% فی العصیر. وکانت الخلافات بین هذه المعاملات الثلاثة والکنترول معنویة، ومع ذلک کانت الاختلافات بین هذه المعاملات وبعضها غیر معنویة. وفیما یتعلق بنسبة الحموضة، کانت الاختلافات بین المعاملات معظمها ضعیفة  واعطى خف العنقود أعلى نسبة من السکریات الکلیة تلیها GA3بترکیز 5 جزء فی الملیون + الخف ثم الکنترول.
وخلصت هذه الدراسة إلى الآثار المفیدة لرش البورون والزنک خلال فترة التزهیر وذلک لزیادة نسبة العقد وانخفاض نسبة تساقط الحبات فی العنب الرومی الأحمر. من ناحیة أخرى أدى الرش بحمض الجبریلیک (GA3) الى زیادة حجم الحبات، ووزن العنقود وزیادة طول العنقود الطومسون عدیم البذور حیث یعانی هذا الصنف من اکتناز العنقود. کذلک یمکن استخدام الخف لزیادة وزن العنقود والحبات وتحسین الجودة.

Keywords [العربیة]

  • الجوده-العنب الرومى-العنب الاحمر-العنب الطمسون عديم البذور