Enhancement of Vegetative and Fruiting Properties of Ruby Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

Experiments were conducted during two consecutive seasons of 2022 and 2023 on Ruby seedless grape cultivar grown in the experimental orchard of Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University.
The following applications were carried out on each vine: Nano Zinc oxide at 5 ppm, Nano Zinc oxide at 10 ppm, Methionine at 50 ppm, Methionine at 100 ppm, Fish extract at 0.5 ml/L, and Fish extract at 1.5 ml/L
The study confirmed that foliar spraying with nano-zinc and amino acids gave significant differences compared to the control in shoot length (cm), number of leaves / branch, and leaf area (cm2) in addition to increasing yield and improving the characteristics of bunches and berries. The study also confirmed improvement of the chemical properties of fruits, such as the ratio of total soluble solids, total acidity, and the ratio of total soluble solids to total acidity. The contents of sugars and anthocyanins also increased compared to the control treatment when foliar spraying with nano-zinc, methionine, and fish oil.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين الصفات الخضرية والثمرية لكرمات العنب الروبي عديم البذور

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوي مسعود
  • رشاد عبد الوهاب إبراهيم
  • أحمد محمد محمد عبد الغني
  • مي ابراهيم عبد الفتاح منصور
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت التجارب خلال موسمين متتاليين 2022 و2023 على صنف العنب روبى سيدلس المزروع بمزرعة قسم الفاكهة بكلية الزراعة جامعة أسيوط. كان عمر الكروم 16 عامًا في بداية التجربة، وتم زراعتها على مسافة 2 × 2.5 متر. تم اختيار خمسة وثلاثين شجرة عنب موحدة بتصميم القطاعات العشوائية الكاملة وتم تقليم الكروم بالطريقة الرأسية بحيث تحتوي على 18 دابرة ثمرية و3 براعم على كل دابرة و5 دوابر استبدالية. وبذلك يكون مجموع البراعم المتبقية على كل كرمة 64 براعم.
تم تنفيذ التطبيقات التالية على كل كرمة: نانو أكسيد الزنك عند 5 جزء في المليون، نانو أكسيد الزنك عند 10 جزء في المليون، ميثيونين عند 50 جزء في المليون، ميثيونين عند 100 جزء في المليون، مستخلص السمك عند 0.5 مل / لتر ومستخلص السمك عند 1.5 مل / لتر.
وأكدت الدراسة أن الرش الورقي بالزنك النانوي والأحماض الأمينية أعطى فروقاً معنوية مقارنة بالكنترول في طول المجموع الخضري (سم)، عدد الأوراق/الفرخ، والمساحة الورقية (سم2). بالإضافة إلى زيادة المحصول وتحسين خصائص العناقيد والثمار. كما أكدت الدراسة زيادة في تحسن الخواص الكيميائية للحبات مثل نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية والحموضة الكلية ونسبة المواد الصلبة الذائبة إلى الحموضة كما زادت كمية السكريات والأنثوسيانين مقارنة بمعاملة الكنترول عند الرش الورقي بالنانو زنك والميثيونين وزيت السمك.

Keywords [العربیة]

  • الأحماض الأمينية
  • الميثيونين
  • روبي سيدلس
  • زنك
  • زيت السمك النانو