• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Issue Issue 6
Issue 5-2
Issue 5-1
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue 1-2
Issue 1-1
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
(2017). Effects of Exogenous Salicylic Acid on Morphological and Biochemical Characteristics of Jatropha Curcas L. Irrigated with Saline Water. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48(2), 127-138. doi: 10.21608/ajas.2017.3914
. "Effects of Exogenous Salicylic Acid on Morphological and Biochemical Characteristics of Jatropha Curcas L. Irrigated with Saline Water". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48, 2, 2017, 127-138. doi: 10.21608/ajas.2017.3914
(2017). 'Effects of Exogenous Salicylic Acid on Morphological and Biochemical Characteristics of Jatropha Curcas L. Irrigated with Saline Water', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48(2), pp. 127-138. doi: 10.21608/ajas.2017.3914
Effects of Exogenous Salicylic Acid on Morphological and Biochemical Characteristics of Jatropha Curcas L. Irrigated with Saline Water. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2017; 48(2): 127-138. doi: 10.21608/ajas.2017.3914

Effects of Exogenous Salicylic Acid on Morphological and Biochemical Characteristics of Jatropha Curcas L. Irrigated with Saline Water

Article 10, Volume 48, Issue 2, April 2017, Page 127-138  XML PDF (319.02 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2017.3914
Abstract
Salinity is one of the major rate-limiting to crop productivity. A field study was conducted at two developmental stages of Jatropha curcas L. namely: the juvenile stage (1-2 years) and the early mature stage (3-4 years). Three levels of water salinity were prepared by diluting sea water (Suez Canal water) to give 2.3, 4.7 and 7.0 dSm-1, in addition to fresh water (0.32dSm-1). Jatrophaplants were foliar sprayed with three levels of salicylic acid (0.0, 5.0 and 10 mM). On thejuvenile stage, the obtained results indicated that the most effective treatment for vegetative growth characters such as total leaf area (TLA); leaf relative water content (RWCL); relative growth rate (RGR) and leaf dry weight (LDW) was performed when Jatropha plants  were irrigated with fresh water, without significant difference, than that irrigated plants with either 2.3 or 4.7 dSm-1. Application of 5.0 mM salicylic acid (SA) increased RGR, TLA and LDW for plants irrigated with saline water at 4.7 dSm-1 as compared to either 0.0 mM or 10 m M SA.
On the early mature stage, application of 5.0 mM SA had a positive effect on both vegetative characters and seed yield for 4.7dSm-1 salinity treatments as compared to control treatment. On the other hand, values of RWCL indicated that there was no water deficit in leaves of treatments irrigated with saline water or control. This indicates that application of SAmay minimize salinity stress. Foliar application of SA effectively increased chlorophyll. Generally, spraying jatropha shrubs with SA had a positive effect in reducing the negative impact of water salinity.
Keywords
Jatropha curcas; physic nut; physic nut oil; Salicylic acid; sea water, irrigation; biofuel plant
Main Subjects
Soils and water
Article Title [العربیة]
تأثیر الاضافة الخارجیة لحمض السالسیلک علی الخصائص المورفولوجیة والکیمیائیة لنبات الجتروفا المروی بماء مالح
Abstract [العربیة]
الملوحة واحده من اهم العوامل المؤثره علی انتاجیة المحاصیل ،اجریت دراسة حقلیة علی مرحلتی نمو للنبات الجتروفا (نبات وقود حیوی) ، مرحلة النمو المبکرة (السنة الاولی الی السنة ثانیة) و مرحلة الاثمار المبکرة (السنة الثالثة الی السنة الربعة)، تم تحضیر ثلاث مستویات من الماء المالح بتخفیف ماء البحر (تم تجمیعه من قناة السویس) وهی 2.3 و4.7 و7 dSm-1 . بالإضافة الی الماء العذب ، تم رش نباتات الجتروفا بثلاث ترکیزات من حمض السالسیک (00-5-10- ملیمول) ، النتائج المتحصل علیها فی مرحلة النمو المبکرة اشارت الی ان الری بالماء العذب اعطی افضل نمو لصفات النمو الخضریة (المساحة الکلیة للاوراق ، محتوی الرطوبة النسبیة للاوراق ، معدل النمو النسبی والوزن الجاف للاوراق) ولکن بدون فروق معنویة مع ماء ری عند ترکیز2.3 و4.7dSm-1 . الرش بحمض السالسیک عند ترکیز 5 ملیمول زاد من قیاسات النمو الخضریة فی وجود ماء ری بترکیز ملوحة 4.7dsm-1 .  وتفوقت هذه علی اضافة 0 او 10 ملیمول حمض سالسیلک.
فیما یخص النباتات فی مرحلة الاثمار المبکرة کان لاضافة 5 ملیمول من حمض السالسیلک تأثیر ایجابی علی النمو الخضری والثمری تحت معاملة ماء الری 4.7dSm-1 . مقارنة بالکنترول ، قراءات محتوی الرطوبة النسبی للأوراق اشارت الی عدم وجود فروق فی رطوبة الاوراق للنباتات المزروعة فی الماء العذب او الماء المالح مما یدل علی ان الرش بحمض السالسیلک قد ادی الی تجنب الاجهاء الملحی، الرش بحمض السالسیلک ادی الی زیادة ترکیز الکلورفیل، بصفة عامة رش شجیرات الجتروفا بحمض السالسیلک کان له تأثیر ایجابی فی تقلیل التأثیر السلبی للماء المالح.
Statistics
Article View: 181
PDF Download: 206
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.