Monitoring of Some Pesticide Residues in Grape Samples in Assiut Governorate, Egypt

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut 71526, Egypt.

2 Central Agricultural Pesticides Laboratory, Agricultural Research Center, Dokki, Giza 12618, Egypt.

Abstract

In Egypt, grapes, Vitis vinifera are an important agricultural export crop. The use of various synthetic pesticides is essential to control diseases and pests for export purposes. Pesticide residues are a significant concern for food safety and quality in the Egyptian grape industry. This study evaluated the concentrations of pesticide residues in grape samples taken from five local markets in Assiut Governorate using LC-MS/MS. Fourteen types of pesticide residues were identified. The data from this study indicated that some pesticide residues exceeded the maximum residue limit set by regulatory authorities. These pesticide residues included carbendazim, buprofezin, pendimethalin, metolachlor, thiamethoxam, clothianidin, dimethoate, and omethoate. Continuous research and policy actions are necessary to ensure the safety of the food supply. The study emphasized the need for improved pesticide management, oversight, and farmer education to ensure food safety and reduce the risk of harmful pesticide residues being consumed through grape consumption. Suggestions were made to strengthen legal frameworks and promote integrated pest management strategies in the grape industry.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

رصد متبقيات بعض المبيدات في عينات العنب بمحافظة أسيوط بمصر

Authors [العربیة]

  • محمد أحمد ابراهيم أحمد 1
  • حسام الدين عز الدين 1
  • دعاء احمد هاشم 1
  • نصر خليل صبحى 2
  • تسنيم عبد الرؤوف محمد الغريب 1
1 قسم وقاية النبات، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط 71526، مصر
2 المعمل المركزي للمبيدات، مركز البحوث الزراعية، الدقي، الجيزة 12618، مصر
Abstract [العربیة]

يعتبر العنب، Vitis vinifera، محصول تصديرى زراعي مهم. فى حين يعد استخدام المبيدات أمرًا ضروريًا لمكافحة الأمراض والآفات حتى تتمكن من زيادة الانتاجية و التصدير. ولكن تعتبر متبقيات المبيدات مصدر قلق رئيسي لسلامة الأغذية وجودتها في جودة محصول العنب فى مصر. تم في هذه الدراسة تقييم تركيزات متبقيات المبيدات في عينات العنب المأخوذة من خمسة أسواق محلية بمحافظة أسيوط باستخدام تقنية LC-MS/MS، وتم اكتشاف 14 نوعاً مختلفا من متبقيات المبيدات. وتشير نتائج هذه الدراسة إلى أن بعض متبقيات المبيدات تجاوزت الحد الأقصى المسموح بها الذي حددته الجهات التنظيمية. وكانت متبقيات المبيدات هذه هي الكاربندازيم، والبوبروفيزين، والبنديميثالين، والميتولاكلور، والثياميثوكسام، وكلوثيانديم، والديميثوات، والأوميثوات. وهناك حاجة إلى إجراء أبحاث مستمرة وإجراءات رقابية لضمان سلامة الامن الغذائى. تؤكد الدراسة على الحاجة إلى إدارة أفضل للمبيدات ، والرقابة، وتثقيف المزارعين من أجل ضمان سلامة الأغذية وتقليل مخاطر الاستهلاك لنتبقيات المبيدات الخطيرة من خلال تناول العنب. وتتناول هذه الدراسة مقترحات هامة لتشجيع وتعزيز وضع الأطر القانونية ووالتركيز على تطبيق الاستراتيجيات المتكاملة لمكافحة الآفات في محصول العنب.

Keywords [العربیة]

  • العنب
  • الرصد
  • متبقيات المبيدات
  • سمية البيئة