Effects of Spraying Yeast, Algae and Fish Oil on Growth and Fruiting of Ruby Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Abstract

The experiment was conducted during the two successive seasons of 2015 and 2016 on Ruby Seedless grapevines grown in the Experimental Orchard, Faculty of Agriculture, Assiut University. This investigation was carried out to study the effect of spraying yeast, algae and fish oil on vegetative growth, nutrient status and fruiting. The experiment was set up in a randomized complete block design with three replicates, one vine per each. The obtained results could be summarized as follows:
-  Pruning wood weight, leaf area and its nutritional status significantly increased with spraying yeast, algae and fish oil compared to unsprayed ones. Spraying yeast combined with algae plus fish oil at half concentration of single spraying gave the maximum values of these aspects.
-  Spraying yeast combined with algae and fish oil gave the highest cluster number, heaviest clusters and yield/vine compared to the other spraying treatments and unsprayed ones. No significant differences were observed among double spraying form or triple ones.
-  All yeast, algae or fish oil treatments significantly improved the berry quality in terms of increasing berry weight, total soluble solids %, reducing sugars % and skin berry anthocyanin and decreasing titratable acidity % compared to unsprayed ones. The present study concluded that carrying out sprays of mixture of 5 g/L yeast, 0.5 g/L algae or 0.5 ml/L fish oil improved the growth and nutritional status of vines, in addition get high yield with good cluster and berry attributes.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر رش الخمیرة والطحالب وزیت السمک علی نمو وإثمار کروم العنب الروبی اللابذری

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة بمزرعة الفاکهة – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط – مصر خلال موسمی النمو 2015 و 2016 بهدف دراسة تأثیرات رش الخمیرة ومستخلص الطحالب وزیت السمک علی نمو وإثمار شجیرات العنب الروبی اللابذری – حیث تم رش المرکبات الثلاثة إما فی حالة فردیة وخلیط ثنائی أو ثلاثی لنصف الترکیزات الفردیة المستخدمة، وقد تم الرش مرتین أثناء اکتمال التزهیر وبعد العقد.
ویمکن تلخیص النتائج کما یلی:
- سببت جمیع معاملات الرش سواء فی صورة فردیة أو ثنائیة أو ثلاثیة زیادة معنویة فی وزن خشب التقلیم ومساحة الورقة ومحتوی الأوراق من عناصر النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم مقارنة بعدم الرش. وسجلت أعلی القیم للصفات السابقة علی الشجیرات المرشوشة بالخلیط الثلاثی. ولا توجد فروق معنویة بین الرش بالمخلوط الثلاثی أو الثنائی.
- أدی الرش إلی زیادة عدد العناقید ووزن العنقود وبالتالی وزن المحصول/شجیرة مقارنة بالشجیرات الغیر معاملة. وکان أعلی القراءات للرش فی الصورة الثلاثیة.
- أظهرت المعاملات تحسناً معنویاً فی صفات الحبات من حیث زیادة الوزن ومحتواها من المواد الصلبة الکلیة والسکریات وصبغة الأنثوسیانین مقارنة بثمار الشجیرات الغیر مرشوشة.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة بأهمیة رش الخمیرة أو مستخلص الطحالب أو زیت السمک مرتین أثناء اکتمال التزهیر وبعد العقد، ویفضل الرش فی الصورة الثنائیة أو الثلاثیة حیث یؤدی ذلک إلی تحسین النمو الخضری والحالة الغذائیة للشجیرات وبالتالی إنتاج محصول عال ذو خصائص عناقید وحبات جیدة

Keywords [العربیة]

  • الخميرة
  • الطحالب
  • زيت السمک
  • الرش
  • روبي بذور الکرمة