The Differential Impacts of Tuta absoluta Infestations on Some Nutrient and Pigments contents of Tomato Plant Leaves

Document Type : Research papers

Authors

1 Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Assiut University (71526), Assiut, Egypt.

2 Department of Botany, Faculty of Science, Assiut University (71526), Assiut, Egypt.

3 Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, New Valley University, Egypt.

Abstract

Tomato is one of the most important vegetable crops cultivated in Egypt. Tuta absoluta is a devastating insect pest that causes tremendous damage to tomato’s fields. An experiment was conducted at the Faculty of Agriculture Farm, Assiut University, Assiut, Egypt to study the effect of Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) infestation on tomato leaf contents of nutrients (Calcium, Magnesium, and Potassium) along with photosynthetic pigments (Carotene and Chlorophyll a + b). The results shows that plants with un-infested leaves had higher mean levels of calcium, potassium, and magnesium compared to infested plants. Regarding the effect of T. absoluta infestation on carotene and (A+B) in tomato leaves, the results indicate a significant difference for the average contents of carotene and Chlorophyll a + b between the un-infested and infested tomato leaves. This study highlights the differential risk of T. absoluta infestations in tomato production.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التأثيرات المختلفة للإصابة بحشرة توتا ابسولوتا على العناصر الغذائية والصبغات في أوراق نبات الطماطم

Authors [العربیة]

  • احمد محمود محمد احمد 1
  • عبير احمد فرج محمود 2
  • محمد عبد الباسط عبد المنعم سعد 1
  • محمود فقير محمد على 3
1 قسم وقاية النبات، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
2 قسم النبات، كلية العلوم، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
3 قسم وقاية النباتات، كلية الزراعة، جامعة الوادي الجديد، مصر.
Abstract [العربیة]

يعتبر نبات الطماطم من أهم محاصيل الخضر المزروعة في مصر.  وتعتبر حشرة توتا ابسولوتا من الآفات الحشرية المدمرة لمحاصيل الطماطم وتسبب أضراراً جسيمة لمحاصيل الطماطم الحقلية. أجريت التجربة في مزرعة كلية الزراعة بجامعة أسيوط، أسيوط، مصر لدراسة تأثير الإصابة بحشرة توتا ابسولوتا (حرشفية الأجنحة: جيليكيداي) على محتوى أوراق الطماطم من العناصر الغذائية (الكالسيوم والمغنيسيوم والبوتاسيوم) والصبغات (الكاروتين والكلوروفيل أ + ب). أظهرت النتائج أن النباتات ذات الأوراق غير المصابة كان متوسط ​​مستويات الكالسيوم والبوتاسيوم والمغنيسيوم بها أعلى من النباتات المصابة. وفيما يتعلق بتأثير الإصابة بحشرة توتا ابسولوتا على أصباغ الطماطم، أظهرت النتائج وجود فروق ذات دلالة إحصائية عالية في جميع متوسطات محتوى الصبغات (الكاروتين والكلوروفيل) في أوراق الطماطم السليمة مقارنة بأوراق الطماطم المصابة. تقدم هذه الدراسة المخاطر التفاضلية للإصابة بحشرة توتا ابسولوتا في إنتاج الطماطم

Keywords [العربیة]

  • توتا ابسولوتا
  • الطماطم
  • العناصر الغذائية
  • الكاروتين
  • الكلوروفيل