Application of Certain Bacterial Bioagents to Control Watermelon Mosaic Virus

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Plant Pathology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

2 Molecular Biology Research and Studies Institute, Assiut University, Assiut, Egypt

3 Department of Genetics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

Squash is an important vegetable crop in Egypt. Squash can be infected with many plant viruses; among these viruses Watermelon mosaic virus (WMV) is considered as the most prevalent one under Egypt conditions. Traditional methods to control WMV are not very useful. In the current study, six bacterial isolates (two isolates of Bacillus amyloliquefaciens and one isolate from each B. velezensis, B. cereus, Brevundimonas diminuta, and Streptomyces enissocaesilis) were applied to squash plants as bioagents to control WMV in three different application methods (soil drench, seed treatment and foliar spray) during two consecutive seasons under greenhouse conditions. The results revealed that all 6 bacterial bioagents significantly reduced the disease severity of WMV either 3 or 6 weeks after inoculation. During the first season, the most efficient bioagents were B.cereus (B6) and Brevundimonas diminuta (B5). While the bioagents B. amyloliquefaciens (B1) and   Streptomyces enissocaesilis (B2) were the most efficient isolates to control WMV in the second season. Evidently, the application of bacterial isolate led to a significant increase in chlorophyll content in treated plants compared to infected control ones. These results proved that the application of bacterial bioagents can be a useful method to control WMV in squash plants.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تطبيق بعض العوامل الحيوية البكتيرية لمكافحة فيروس تبرقش البطيخ

Authors [العربیة]

  • أسامة عبد الحق عبدالله 1
  • الشيماء فتحي هاشم 2
  • محمد إبراهيم حسن 3
  • عامر فايز محمود 1
1 قسم أمراض النبات، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
2 معهد بحوث ودراسات البيولوجيا الجزيئية، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
3 قسم الوراثة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

محصول الكوسة هو أحد محاصيل الخضر الهامة في مصر. تصاب الكوسة بالعديد من الفيروسات.  يعتبر فيروس تبرقش البطيخ من أكثر الفيروسات شيوعاً تحت ظروف مصر. طرق المكافحة التقليدية لفيروس تبرقش البطيخ ليست عالية الفعالية. في تلك الدراسة تم استخدام ستة عزلات بكتيرية (عزلتين منBacillus amyloliquefaciens  ، وعزلة واحدة من كلا منBacillus  cereus ، Bacillus. velezensis ، Brevundimonas diminuta ، Streptomyces enissocaesilis) لمكافحة فيروس تبرقش البطيخ. وتمت المعاملة بتلك العزلات البكتيرية عن طريق ثلاث طرق مختلفة تضمنت معاملة البذور، غمر التربة، رش المجموع الورقي خلال موسمين زراعيين متتاليين تحت ظروف الصوبة. أوضحت النتائج التي تحصل عليها من خلال تلك الدراسة أن جميع العزلات البكتيرية نجحت في تقليل شدة الإصابة المرضية بفيروس موازييك البطيخ بدرجة معنوية.   خلال الموسم الأول كانت بكتريا Bacillus cereus    وبكتريا Brevundimonas diminuta هي أكثر العزلات البكتيرية كفاءة في تقليل شدة الإصابة المرضية بفيروس تبرقش البطيخ، بينما في الموسم الثاني فإن بكتريا B. amyloliquefaciens وبكتريا Streptomyces enissocaesilis كانت هي الأفضل. أوضحت نتائج تلك الدراسة أن معاملة نباتات الكوسة المصابة بفيروس تبرقش البطيخ بتلك العزلات البكتيرية أدت إلى زيادة معنوية في محتوى الأوراق من الكلوروفيل مقارنة بالنباتات غير المعاملة. هذه النتائج تشير إلى أن استخدام بعض الأنواع البكتيرية كعوامل حيوية يمكن أن يفيد في تخفيض شدة الإصابة المرضية بفيروس تبرقش البطيخ.         

Keywords [العربیة]

  • العامل الحيوي البكتيري
  • الشدة المرضية
  • الكوسة
  • فيروس تبرقش البطيخ