An Economic Study of the Productive Efficiency of the most Important Food Crops in Egypt

Document Type : Original Article

Abstract

This study aims mainly at identifying the productive efficiency of eight food crops during the period 2000 - 2014. These crops are Rice, Maize, Potato, Tomato, Wheat, Local Bean, Lentil and Onion. The Essential data used in ths study were published and un-published data collected from Central Agency for public Mobilization and Statistics (CAPMAS), Minister of Agriculture and Soil Reclamation. The methodology adopted in the study was condensed in some qualitative and quantative economics analytic methods.
Many important outcomes resulted from present as follows:
- There are statistical significant differences in the cultivated area and productivity for the provinces of the main producers of crops subject of the study.
- There are statistical significant decrease in planted area for most crops under study and an increase in the cultivated area of some of them but they increase is insufficient to meet the needs of the population.
- It became clear superiority of some provinces producing crops under study for the rest of the product with the provinces in terms of productive efficiency.
- Work to increase the area planted with those of food crops under study.
- Need to reconsider the distribution of planted each crop of food crop areas under study to the provinces with the highest efficiency productive in order to achieve the best use of resources and to increase the total production of these important in terms of food crops, and the possibility of increased exports from export crops such as rice, potatoes, tomatoes, onions and reduce imports strategic crops such as wheat, maize and corn on the other hand, and in order to achieve a balance in the Egyptian trade balance, which would result in increase in net farm income would rise, farmers living level and then increase the Egyption national agricultural income.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة إقتصادیة للکفاءة الإنتاجیة لأهم المحاصیل الغذائیة فی مصر

Abstract [العربیة]

یعتبر قطاع الزراعة فی مصر المصدر الرئیسی للإحتیاجات الغذائیة الأساسیة للسکان، هذا فضلا عن المواد الخام التی یتطلبها القیام والإستمرار لکثیر من الصناعات الغذائیة.
وقد لوحظ فی السنوات الأخیرة وجود تباینات واضحة فی مساحة وإنتاجیة وإنتاج أهم المحاصیل الغذائیة الصیفیة والشتویة سواء علی مستوی الجمهوریة أو المحافظات الرئیسیة المنتجة لها، وهذا یمکن أن یکون سببا رئیسیا فی عدم الوفاء بالإحتیاجات الغذائیة للسکان، الأمر الذی یستلزم دراسة التقلبات الإنتاجیة لهذه المحاصیل الغذائیة، فضلا عن تقسیم المحافظات الرئیسیة المنتجة لها وفقا لجدارتها الإنتاجیة، لما لذلک من دلالة إقتصادیة هامة ویجب أن یکون منطلقا لأی سیاسة إنمائیة زراعیة تستهدف تحقیق أفضل إستخدام للموارد الإقتصادیة المستخدمة فی إنتاج هذه المحاصیل بما یحقق زیادة فی دخل الزراع وبالتالی زیادة الدخل الزراعی المصری.
ولإجراء هذا البحث تم إختیار ثمانیة من أهم المحاصیل الزراعیة الغذائیة فی مصر وهی الأرز والذرة الشامیة والبطاطس والطماطم والقمح والفول البلدی والعدس والبصل وذلک لأهمیتها فی المقتصد الزراعی المصری، حیث مثلت المساحة المزروعة منها حوالی 95% من إجمالی المساحة المحصولیة فی مصر خلال متوسط الفترة (2000-2014)، هذا إلی جانب أنها تعتبر من المکونات الرئیسیة للوجبة الغذائیة لسکان الریف والحضر علی حد سواء.
 

Keywords [العربیة]

  • دراسة إقتصادية
  • مصر-للکفاءة الإنتاجية-المحاصيل الغذائية