Physicochemical Properties of Oils Extracted from Two Moringa Cultivars Seeds

Document Type : Research papers

Authors

Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

Moringa trees are found in many parts of the world, including tropical regions, and is a valuable plant for obtaining oil for food and non-food applications. This study aimed to investigate the physicochemical characteristics of oils extracted from moringa seeds. The results showed that Moringa oleifera oil had a refractive index of 1.4781 (at 25ºC), a density of 0.817 g/cm³, and a viscosity of 33.5 mPa/s. In contrast, M. stenopetala oil had a refractive index of 1.4678, a density of 0.820 g/cm³, and a viscosity of 32.0 mPa/s. The chemical characteristics of M. oleifera oil, such as acid value, peroxide value, iodine value, and saponification value, were 0.92, 1.71, 67.07, and 180.00, respectively. For M. stenopetala oil, these values were 0.99, 0.86, 54.40, and 209.00; respectively. Gas-liquid chromatography (GLC) was used to detect the fatty acids in the oils, revealing that oleic acid was predominant, followed by palmitic acid. Sterols such as beta-sitosterol and campesterol were also estimated in the moringa oils. Furthermore, the oils demonstrated good oxidative stability.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الخصائص الفيزيوكيميائية للزيوت المستخلصة من بذور صنفين من المورينجا

Authors [العربیة]

  • محمد رشوان عبد العال رشوان
  • ماجدة عبد الحميد احمد سليم
  • منال عبد الحميد محمود حسن
  • هبة محمود مرعي محمد
قسم علوم وتكنولوجيا الاغذية، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

توجد شجرة المورينجا في العديد من أنحاء العالم، بما في ذلك المناطق الاستوائية، وهي نبات واعد للحصول على الزيت للتطبيقات الغذائية وغير الغذائية. هدفت هذه الدراسة إلى التحقيق في الخصائص الفيزيائية والكيميائية للزيوت المستخرجة من بذور المورينجا. أظهرت النتائج أن زيت M. oliefera له معامل انكسار 1.4781 (عند 25 درجة مئوية)، وكثافة 0.817 جم / سم3، ولزوجة 33.5 مللي باسكال / ثانية. في المقابل، كان لزيت M. stenopetala معامل انكسار 1.4678، وكثافة 0.820 جم / سم3، ولزوجة 32.0 مللي باسكال / ثانية. كانت الخصائص الكيميائية لزيت M. oleifera مثل الحموضة، قيمة البيروكسيد، قيمة اليود وقيمة التصبن 0.92، 1.71، 67.07، 180.00; على التوالي. بالنسبة لزيت M. stenopetala كانت هذه القيم 0.99، 0.86، 54.40، 209.00 على التوالي. تم استخدام كروماتوغرافيا الغاز السائل (GLC) للكشف عن الأحماض الدهنية في الزيوت، وكشفت أن حمض الأوليك كان سائدًا، يليه حمض البالمتيك. كما تم تقدير الستيرولات مثل بيتا سيتوستيرول وكامبستيرول في زيوت المورينجا. علاوة على ذلك، أظهرت الزيوت استقرارًا أكسديًا جيدًا.

Keywords [العربیة]

  • المورينجا اوليفيرا
  • المورينجا ستينوبيتالا
  • الستيرولات
  • حمض الاوليك