Effect of Gamma Irradiation on Quality and Composition of Sakkoty Date Fruits (Phoenix dactylifera L.) During Storage

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out to improve the quality and the shelf-life of Sakkoty date variety during storage period at room temperature using gamma irradiation doses of 0, 1, 2 and 4Kilo Gray (KGy). The effect of radiation treatments on the quality and composition of samples were evaluated at 0, 4, 8 and 12 months of storage. Results showed that the irradiated fruits with 4KGy are more effective for controlling the insect infestation (3.22%) followed by the irradiated date sample with 2KGy (6.00%) and 1KGy (6.45%). While, the control sample recorded 24.25% at the end of storage period. The moisture content of the control date sample decreased from 11.64 to 8.33% at the end of storage while it was decreased from 11.94 to 8.04%, from 11.89 to 8.35% and from 11.61 to 8.28% for the irradiated fruits by 1, 2 and 4KGy, respectively. However, the content of all sugars immediately decreased after irradiation, while it were increased gradually with increasing the storage time. Data revealed that the total bacterial counts immediately decreased after irradiation to a great extent, compared with the reduction in molds and yeasts. Beside, the microbial flora in all used doses were remained at a low count until the end of storage period. The irradiated sample with 4KGy had the lowest microbial counts, followed by the irradiated samples by 2 and 1KGy, respectively. The organoleptic evaluation showed that the panelists can not discriminate between the non-irradiated and irradiated date fruits. Furthermore, all the studied doses have no detectable adverse effect on the preference rating of the fruits. The irradiated sample with 1KGy was occupied the first rank in overall acceptability of sensory evaluation followed by the irradiated samples with 2KGy and with 4KGy. These results suggest that the packing irradiated fruits by 1, 2 and 4KGy of Sakkoty date fruit can be used as alternative method for improving the fruit quality, as well as prolonging its marketable period at room temperature for 12 months.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر التشعیع الجامى على جودة وترکیب ثمار البلح السکوتى أثناء التخزین

Abstract [العربیة]

اجریت هذه الدراسة لتحسین جودة وفترة صلاحیة ثمار البلح السکوتى خلال فترة التخزین على درجة حرارة الغرفة باستخدام التشعیع الجامى بجرعات صفر ، 1 ، 2 و 4کیلو جراى. وتم دراسة تأثیر المعاملات بالإشعاع على جودة وترکیب العینات بعد فترات صفر ، 4 ، 8 و12 شهر من التخزین. وأظهرت النتائج أن التشعیع بجرعة 4کیلو جراى أکثر فاعلیة للسیطرة على الأصابة الحشریة (3,22%) تلیها العینة المشععة بجرعة 2کیلو جراى (6%) ثم المشععة بجرعة 1کیلو جراى (6,45%) فى حین سجلت العینة الکنترول 24,25% عند نهایة فترة التخزین لمدة 12شهر. وأن محتوى الرطوبة فى العینة الکنترول انخفض من 11,64 الى 8,33% فى نهایة فترة التخزین وانخفض من 11,94 الى 8,04% ، من 11,89 الى 8,35% ومن 11,61 الى 8,28% لکل من العینات المشععة بجرعات 1 ، 2 و 4کیلو جراى على التوالى. ومع ذلک ، فإن محتوى جمیع السکریات انخفض مباشرة بعد التشعیع ، فى حین انها زادت تدریجیاً مع زیادة فترة التخزین. وقد تبین أن العدد الکلى للبکتیریا انخفض مباشرةً بعد التشعیع الى حد کبیر مقارنة بالانخفاض فى الخمائر والفطریات. اضافة الى بقاء العدد المیکروبى منخفضاً فى کل الجرعات حتى نهایة فترة التخزین ، واحتوت العینة المشععة بجرعة 4کیلو جراى على أقل محتوى میکروبى تلتها المشععة بجرعة 2 و1کیلو جراى على التوالى. ومن نتائج التقییم العضوى الحسى لم یظهر أى تمییز بین عینات التمور المشععة وغیر المشععة. وقد تبین کذلک أن جمیع المعاملات لیس لها أى تاثیر سلبى على درجة تقبل الثمار، وقد احتلت العینة المشععة بجرعة 1کیلو جراى المرتبة الأولى فى درجة التقبل العام تلتها العینة المشععة بجرعة 2کیلو جراى ثم العینة المشععة بجرعة 4کیلو جراى. وتشیر هذه النتائج الى أن التشعیع بجرعات 1 ، 2 و 4 کیلو جراى یمکن أن تستخدم کوسیلة بدیلة لتحسین جودة ثمار البلح السکوتى فضلاً عن اطالة فترة تسویقها على درجة حرارة الغرفة لمدة 12شهر.

الکلمات الدالة: البلح السکوتى، التخزین، التشعیع ، کیلو جراى ،الترکیب الکیمیائى ، الخصائص الفیزیائیة ، العد المیکروبى.

Keywords [العربیة]

  • تاريخ ساکوتي
  • تخزين
  • تشعيع
  • کيلو رمادي (کغي)
  • الترکيب الکيميائي
  • الخصائص الفيزيائية
  • التعداد الميکروبي