Molecular Characterization and Genetic Improvement of Some Bifidobacterium Isolates for Yogurt Manufacture use

Document Type : Original Article

Authors

1 Genetics Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Deptartment of Dairy Science., Faculty of Agriculture, Assiut University Assiut, Egypt.

3 School of Veterinary Medicine, Badr University, Assiut, Assiut, Egypt

Abstract

Fermented dairy such as yogurt, have gained popularity due to their potential health benefits. These products contain probiotic bacteria, including Bifidobacterium species, which are known for their positive effects on gut health. Overall, this study aimed to isolate and molecularly characterize different isolates of probiotic bacteria and to enhance their fermentation time by mutagenesis.  The local market and Faculty of Agriculture farm in Assiut University were used to collect different samples such as fermented dairy products, milk, and soybeans. These various sources were used to isolate different bacterial isolates.
Thirty-three different bacterial isolates were collected and identified biochemically, morphologically, and molecularly using PCR specific primers. Morphological, biochemical, and molecular tests showed that 13 isolates were identified as Bifidobacteria and further species identification were also done. Milk fermentation time was also tested for all the isolates. The fermentation time measurement showed that isolate no.11 had the lowest curd time (13 to 14 h). After mutagenesis, the mutant obtained from isolate No.11 recorded enhanced fermentation time of only 4 h.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التوصيف الجزيئي والتحسين الوراثي لبعض عزلات البيفيدوبكتيريا المستخدمة في صناعة الزبادي

Authors [العربیة]

  • نرمين زيان صالح 1
  • فتحي محمد صالح 1
  • ياسر الدروي 2
  • رانيا فيصل 1
  • امير عفت الفراش 1 3
1 قسم الوراثة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر.
2 قسم الالبان، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر
3 قسم الوراثة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر.|مدرسة الطب البيطري، جامعة بدر، أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

اكتسبت منتجات الألبان المتخمرة مثل الزبادي شعبية كبيرة بسبب فوائدها الصحية لما تحتويه هذه المنتجات على بكتيريا بروبيوتيك، بما في ذلك أنواع البيفيدوباكتيريوم، المعروفة بتأثيراتها الإيجابية على الصحة.  هدفت هذه الدراسة إلى عزل والتوصيف الجزيئي لعزلات مختلفة من بكتيريا البروبيوتيك وتحسين قدرتها على احداث التخمرات عن طريق استحداث بعض الطفرات. تم تجميع عينات مختلفة مثل منتجات الألبان المتخمرة والحليب وفول الصويا من أماكن مختلفة مثل مزرعة كلية الزراعة بجامعة أسيوط وتم استخدام هذه المصادر لعزل سلالات بكتيرية مختلفة.  تم تجميع ثلاثة وثلاثين عزلة بكتيرية مختلفة وتم تعريفها جزيئيا باستخدام البادئات متخصصة.  أظهرت الاختبارات المورفولوجية والكيميائية الحيوية والجزيئية أنه من ضمن الـ 33 عزلة أمكن الحصول على 13 عزلة مختلفة من بكتيريا البيفيدوباكتيريا. أظهرت نتائج اختبار قدره العزلات على احداث تخثر أن العزلة رقم 11 كانت اكفاء العزلات في احداث التخثر (13 إلى 14 ساعة). كما أظهرت نتائج الاستحداث بالطفرات حدوث تحسن وتقليل مده التخثر في بعض الطافرات حيث وصل زمن التخثر الي 4 ساعات فقط.

Keywords [العربیة]

  • Probiotics
  • Bifidobacterium sp
  • Mutation
  • fermentation time