Evaluation of Grain Yield and its Attributes in Bread Wheat Cultivars Under Heat Stress Conditions

Document Type : Original Article

Authors

1 Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Wheat Research Department, Field Crops Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt.

Abstract

This study was conducted at Al-Ghuraira Village, Esna Center, Luxor Governorate, Egypt to evaluate the performance of twelve bread wheat cultivars under heat stress (late planting dates) in newly reclaimed soil during 2017/2018 and 2018/2019. Twelve bread wheat cultivars (Giza 168, Giza 171, Sids 1, Sids 12, Sids 14, Gemmeiza 9, Gemmeiza 11, Misr 1, Misr 2, Misr 3, Shandwell 1 and Sakh 94) were grown at three planting dates (November 20, December10 and December 30). Each planting date in each season was considered as a separate experiment. The experimental design for each sowing date was a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The obtained result show that the tested sowing dates, bread wheat cultivars and their interaction had a highly significant effect on height of height and spike length, spikes number m-2, number of kernels spike-1, 1000-kernel weight and grain yield fed.-1 in both seasons. Moreover, sowing Sids 12 bread wheat cultivar on 20 November recorded the high average values of grain yield (3.03 and 3.11 ton/fed. in the two respective seasons). As for the heat sensitivity index (H.S.I), 6 out of 12 cultivars showed H.S.I values ​​less than unity for the second planting date and 5 cultivars for the late planting date in both seasons, which indicates that these varieties were more tolerant to heat stress. Moreover, it appears that the Misr 1 cultivar was more tolerant to heat stress, as it showed heat sensitivity index values ​​less than unity at the two late planting dates.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقيم محصول الحبوب ومساماته في اصناف قمح الخبز تحت ظروف الاجهاد الحراري

Authors [العربیة]

  • السعدي عبد الحميد علي 1
  • صلاح فتوح ابو الوفا 1
  • محمد نوبي طه عبد القادر 2
  • رمضان احمد ترك 2
1 قسم المحاصيل، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، اسيوط، مصر.
2 قسم بحوث القمح، معهد بحوث المحاصيل الحقلية، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة بقرية الغريرة بمركز إسنا، محافظة الأقصر، مصر لتقييم أداء اثني عشر صنفاً من قمح الخبز تحت الإجهاد الحراري (مواعيد الزراعة المتأخرة) في التربة المستصلحة حديثاً والتي تم تنفيذها خلال موسمي 2017/2018 ،2018/2019. تمت زراعة اثنا عشر صنفاً من قمح الخبز (جيزة 168، جيزة 171، سدس 1، سدس 12، سدس 14، جميزة 9، جميزة 11، مصر 1، مصر 2، مصر 3، شندويل 1، سخا 94) في ثلاثة مواعيد زراعة                  (20 نوفمبر، 10 ديسمبر ، 30 ديسمبر). تم اعتبار كل موعد زراعة في كل موسم بمثابة تجربة منفصلة. كان التصميم التجريبي لكل موعد للزراعة هو تصميم القطاعات كاملة العشوائية بثلاث مكررات. أظهرت النتائج المتحصل عليها أن مواعيد الزراعة المختبرة وأصناف قمح الخبز والتفاعل بينهما كان لها تأثير عالي المعنوية على ارتفاع النبات وطول السنبلة وعدد السنابل للمتر المربع وعدد الحبوب للسنبلة ووزن الالف حبة وحاصل الحبوب للفدان لكلا الموسمين عدا تأثير التفاعل على طول السنبلة في الموسم الثاني. علاوة على ذلك، سجلت زراعة صنف قمح الخبز سدس 12 في 20 نوفمبر أعلى متوسط قيم لإنتاج الحبوب والذي بلغ 3.03، 3.11 طن/فدان في الموسمين على التوالي. أما بالنسبة لمؤشر الحساسية للحرارة فقد أظهرت 6 أصناف من أصل 12 صنفاً من قمح الخبز قيم أقل من الوحدة لموعد الزراعة الثاني و5 أصناف لموعد الزراعة المتأخر في كلا الموسمين مما يدل على أن هذه الأصناف كانت أكثر تحملاً للحرارة علاوة على ذلك يبدو أن الصنف مصر 1 كان أكثر تحملاً للإجهاد الحراري حيث أظهر قيم أقل من الوحدة في موعدي الزراعة المتأخرين.