The Competency of the Major Wheat-Exporting Countries to the Egyptian Market

Document Type : Original Article

Abstract

Wheat is one of the major food imports in Egypt. Hence, the current study aims at identifying the development of wheat exports, estimates of competency indices, and the market power of the major countries competing for exporting wheat to the Egyptian market. To achieve the aim, the descriptive and quantitative methods were used to analyze relevant data using a number of mathematical and statistical methods. The period covered is from 1995 to 2012.
Several results were reached:

Wheat exports value and quantity; from Russia, France, and Australia; increased. On the other hand, wheat exports from the USA have decreased. As for the wheat exported ton price, it has increased for all studied countries.
The highest revealed comparative advantage was recorded by Russia. The highest market penetration index was for the USA. The highest competitive power of export price was achieved by France.
It was also shown that a complete competitive relationship prevails among competing countries; no country can increase the prices of its exports without losing its market share to its rivals exporting wheat to the Egyptian market.

In light of the results reached, the recommendations are:

Benefiting from the competitive advantage of the price of the state of France for obtaining a good price for wheat imports.
Benefiting from the changes in the price the US dollar and the euro Franch exchange to reduce the wheat imports payments.
Benefiting from the complete competitive relationship prevails among competing countries for setting an appropriate policy for importing wheat.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

القدرة التنافسیة لأهم الدول المصدرة للقمح إلی السوق المصری

Abstract [العربیة]

یعتبر القمح من المحاصیل الغذائیة الهامة فی مصر، ونظراً لزیادة عدد السکان بمعدل أکبر من معدل الزیادة فی المساحة المزروعة منه، فقد أصبح الإنتاج المحلی من القمح لا یکفی الاستهلاک القومی منه، الأمر الذی جعل الدولة تتجه إلی الاستیراد من الخارج لتغطیة العجز فی الإنتاج المحلی، مما یشکل عبئاً کبیراً علی میزان المدفوعات للدولة.
هذا ویعد القمح من أهم الواردات الغذائیة فی مصر، إذ بلغ قیمة ما أستوردته مصر منه حوالی 17,30 ملیار جنیه تمثل حوالی 44% من إجمالی قیمة الواردات الغذائیة والبالغة حوالی 39,32 ملیار جنیه لمتوسط الفترة (2010-2012)(6).
وتعد دول روسیا الاتحادیة، الولایات المتحدة الأمریکیة، فرنسا، استرالیا من أکبر الدول المصدرة للقمح إلی مصر، إذ بلغ کمیة ما تصدره حوالی 4,06 ، 1,65 ، 1,43 ، 0,65 ملیون طن تمثل حوالی 44%، 18%، 15%، 7% من إجمالی کمیة واردات القمح لمتوسط الفترة (2010-2012)(2) علی الترتیب، بما یعنی أن الدول الأربعة مجتمعة تصدر ما نسبته حوالی 84% من إجمالی کمیة واردات القمح والبالغة حوالی 9,22 ملیون طن لمتوسط نفس الفترة.
مشکلة الدراسة:
نظراً لأهمیة محصول القمح فی توفیر احتیاجات السکان من الغذاء وفی ظل تدنی نسبة الاکتفاء الذاتی منه والتی بلغت حوالی 52% لمتوسط الفترة (2010-2012)(14) نتیجة لعدم مسایرة الإنتاج المحلی للزیادة فی الاستهلاک، الأمر الذی اضطر الدولة إلی الاتجاه إلی الاستیراد من الخارج لتغطیة هذا العجز.
وفی ظل احتیاج السوق المصریة لاستیراد القمح من الخارج فإن الدول المصدرة إلی هذا السوق تواجه منافسة قویة فیما بینها للحصول علی حصة أکبر من صادرات القمح لهذا السوق، الأمر الذی یتطلب دراسة القدرة التنافسیة لأهم الدول المصدرة للقمح فی السوق المصری والتعرف علی الوضع التنافسی لها مما یساعد واضعی السیاسة الاقتصادیة المرتبطة بالتجارة الخارجیة فی اتخاذ القرارات المناسبة بشأن استیراد القمح من هذه الدول.

Keywords [العربیة]

  • السوق المصري-الدول المصدرة
  • القدرة التنافسية
  • القمح