Effect of Wheat Grains Soaking in Micro-element Solutions on Yield and its Components

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation was carried out in the Agricultural Experimental Farm at Fac. Agric., Assiut Univ., during the two winter growing seasons 2009/2010 and 2010/2011 to study the effect of wheat grains soaking in micro-element solutions on yield and its components. The used experimental design was a Randomized Complete Block Design in split-plot with four replications. Wheat varieties (Giza 168 and Bani-Swef 1) were allocated in the main plot, while micronutrient treatments (Fe, Zn, Mn, Fe+Mn, Zn+Mn, Fe+Zn and Fe+Mn+Zn) were distributed in the sup-plot. The plot area was 3x3.5 m2. The results could be summarized as follows:
-         Giza 168 variety surpassed and gave significant increase in the spike length, 1000-grains weight and straw yield in both season, as well as in the first season only gave significant increase in number of spikelets/spike and number of spike/m2 over Bani-Swef 1.
-         The maximum values for plant height, spike length, 1000-grains weight, number of spikelets/spike, number of spikes/m2, grain yield/fed., straw yield/fed. were recorded by Fe+Mn+Zn treatment in both seasons.
-         The interaction between varieties and micronutrient treatments had non-significant effect on the all studied traits in both seasons.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر نقع حبوبالقمح فی محالیل العناصر الصغری علی المحصول ومکوناته

Abstract [العربیة]

أجری هذا البحث بمزرعة کلیة الزراعة – جامعة أسیوط خلال موسمی الزراعة الشتویة 2009/2010 و 2010/2011 لدراسة تأثیر نقع حبوب القمح فی محالیل العناصر الصغری علی المحصول ومکوناته وکان التصمیم المستخدم هو القطاعات الکاملة العشوائیة للقطع المنشقة لمرة واحدة فی أربع مکررات. وضعت الأصناف جیزة 168 وبنی سویف 1 فی القطع الرئیسیة بینما وضعت معاملات العناصر المغذیة (الحدید – الزنک – المنجنیز – الحدید والمنجنیز – الزنک والمنجنیز – الحدید والزنک - الحدید والمنجنیز والزنک) فی القطع المنشقة. وکانت مساحة القطعة التجریبیة هی 3×3.5 م2. ویمکن تلخیص النتائج کما یلی:
-  تفوق الصنف جیزة 168 علی الصنف بنی سویف 1 وأعطی زیادة معنویة لطول السنبلة ووزن الألف حبة ومحصول القش فی کلا الموسمین، کما أعطی أیضاً فی الموسم الأول فقط زیادة معنویة لعدد السنیبلات/سنبلة وعدد السنابل/ م2.
-  سجلت المعاملة الحدید والمنجنیز والزنک أعلا قیمة لکل من طول النبات، طول السنبلة، وزن الألف حبة، عدد السنیبلات / سنبلة، عدد السنابل/م2 ، محصول الحبوب / فدان ومحصول القش / فدان فی کلا الموسمین.
-     لم تتأثر جمیع الصفات المدروسة معنویاً بالتفاعل بین الأصناف ومعاملات العناصر المغذیة فی کلا الموسمین.

Keywords [العربیة]

  • القمح-العناصر الصغري-