Effect of Intermittent Warming Treatments on the Storability of Balady Mandarin (Citrus reticulata L.) Fruits

Document Type : Original Article

Abstract

This study was conducted during three successive seasons 2012, 2013 and 2014 to study the effect of intermittent warming (IW) on the storability and quality of Balady mandarin fruits during the storage period. The storage treatments are (constant, 8°C and 2°C and 2°C with intermittent warming 8°C for 8 or 16 hours every week or biweekly). Samples of each treatments were randomly taken monthly.
Results indicated that all IW treatments decreased fruit weight loss and fruit decay percentage. The most clear reduction was associated with storage at 8°C or 2°C, where the less value was related with IW treatment (2°C for 2 week followed regularly by 8°C for 8 hours). Also, such treatment improved fruit quality during the storage period compared to control (8°C).
The fruit weight loss %, fruit decay %, total soluble solids %, sugar contents % and TSS/acid ratio were significantly increased with advanced cold storage period. On the other hand, prolonging storage induced a gradually decrease of fruit juice percentage, acidity % and V.C. content.
It could be concluded that intermittent warming (2°C for 2 weeks plus 8°C for 8 h) seemed to be the proper and ideal treatment to prolong cold storage of Balady mandarin fruits without great reduction in fruit quality.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر معاملات التدفئة المتقطعة علی القدرة التخزینیة لثمار الیوسفی البلدی

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال مواسم 2012، 2013، 2014 بهدف دراسة التدفئة المتقطعة علی القدرة التخزینیة وخصائص ثمار الیوسفی البلدی أثناء فترة التخزین. وکانت المعاملات کالتالی:
-         التخزین علی درجة حرارة 8°م (معاملة المقارنة) طوال فترة التخزین.
-         التخزین علی درجة 2°م طوال فترة التخزین.
-         التخزین علی درجة 2°م لمدة أسبوع ثم التدفئة علی درجة 8°م لمدة 8 ساعة طوال فترة التخزین.
-         التخزین علی درجة 2°م لمدة أسبوع ثم التدفئة علی درجة 8°م لمدة 16 ساعة طوال فترة التخزین.
-         التخزین علی درجة 2°م لمدة أسبوعین ثم التدفئة علی درجة 8°م لمدة 8 ساعة طوال فترة التخزین.
-         التخزین علی درجة 2°م لمدة أسبوعین ثم التدفئة علی درجة 8°م لمدة 16 ساعة طوال فترة التخزین.
وقد أوضحت النتائج:
1-  حدوث نقص تدریجی للرطوبة والثمار التالفة ونسبة العصیر والحموضة ومحتوی الثمار من فیتامین (C). بینما حدثت زیادة فی کل من نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة ومحتوی السکریات ونسبة المواد الصلبة / الحموضة. ویرتبط هذا النقص أو الزیادة بزیادة فترة التخزین.
2-  أدت التدفئة المتقطعة أثناء التخزین إلی تقلیل نسبة فقد الرطوبة والثمار التالفة وتحسین خصائص الثمار خلال فترة التخزین مقارنة تخزین الثمار تحت درجة 2°م أو 8°م دون تدفئة.
3-    کانت أفضل المعاملات هی التخزین علی درجة 2°م ثم التدفئة المتقطعة علی درجة 8°م لمدة 8 ساعة کل أسبوعین.
4-  یمکن تخزین ثمار الیوسفی بحالة جیدة لمدة 3 شهور علی درجة حرارة 8°م أو 2°م بصورة مستمرة – بینما یمکن إطالة هذه الفترة عند التخزین علی درجة 2°م وتدفئة دوریة علی درجة 8°م لمدة 8 ساعة کل أسبوعین.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة بأهمیة تخزین ثمار الیوسفی تحت درجة حرارة 2°م مع التدفئة المتقطعة لمدة 8 ساعة کل أسبوعین حیث یؤدی ذلک إلی تقلیل النقص فی الوزن والثمار التالفة بالإضافة إلی المحافظة علی خصائص الثمار أثناء فترة التخزین.

Keywords [العربیة]

  • اليوسفي البلدى
  • والاحترار المتقطع
  • والتخزين