Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Anise and Fennel Essential Oils

Document Type : Research papers

Authors

Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

This study aim to knowledge the chemical composition of essential oils (EOs) extracted by hydro steam distillation of anise (Pimpinella Anisum L.) and fennel (Foeniculum vulgare) seeds which analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Whereas, the main components of anise essential oil (AEO) were Transe Anethole (91.75%), γ-Himachalene (2.28%) and Carvone (1.71%). The main constituents of fennel essential oil (FEO) were Estragole (74.46%), D-limonene (10.06%), Transe Anethole (10.38%) and Fenchone (3.04%). The antimicrobial activities of AEO and FEO (inhibition zone in mm) were evaluated, the results indicated that, AEO and FEO showed inhibition zones (in mm) against Bacillus cereus (8 and 8 mm), Bacillus subtilis (10 and 10 mm), Staphylococcus aureus (13 and 13 mm), Escherichia coli (12 and 8 mm), Pseudomonas aeruginosa (8 and 9 mm) and Salmonella typhimurium (10 and 9 mm), Aspergillus flavus (24 and 18 mm), Aspergillus niger (13 and 17 mm), Cladosporium sphaerospermm (14 and 14 mm), Mucor racemosus (18 and 15 mm), Penicillium chrysogenum (22 and 33 mm) and Rhizopus arrhizus (26 and 24 mm), Candida albicans (18 and 28 mm), Debaryomyces hansenii (12 and 10 mm) and Pichia membranifaciens (26 and 12 mm) for AEO and FEO; respectively. Chloramphenicol was used as positive control for the antibacterial activity; on the other hand, clotrimazole positive control for the antifungal activity and Dimethyl Sulfoxide (DMSO) (without EOs addition) was used as a negative control.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التركيب الكيميائي والنشاط المضاد للميكروبات لزيوت الينسون والشمر العطرية

Authors [العربیة]

  • إسلام محمود احمد عبدالحفيظ
  • بلبل رمضان رمضان
  • صـلاح حسـنین محمد أبوالھوى
  • محمد رشوان عبد العال رشوان
قسم علوم وتكنولوجیا الأغذیة، كلیھ الزراعة، جامعة أسیوط
Abstract [العربیة]

تهدف هذه الدراسة الي معرفة التركيب الكيميائي للزيوت العطرية المستخرجة من بذور الينسون والشمر و التي تم تحليلها بواسطة الـ GC-MS ، كانت المكونات الرئيسية لزيت الينسون العطري هي الـ Transe Anethole (91.75%) و الـ γ-Himachalene (2.28%) والـ Carvone (1.71%). بينما كانت المكونات الرئيسية لزيت الشمر العطري هي الـ Estragole (74.46%) والـ D-limonene (10.06%) والـ Transe Anethole (10.38%) والـ Fenchone (3.04%). تم تقييم الأنشطة المضادة للميكروبات لزيت الينسون والشمر (منطقة التثبيط بالملليمتر) ، وأشارت النتائج إلى أن الزيوت العطرية أظهرت مناطق تثبيط بالملليمتر ضد Bacillus cereus (8 و8ملم) ، Bacillus subtilis (10 و10ملم)، Staphylococcus aureus (13 و13ملم)، Escherichia coli (12 و8ملم)، Pseudomonas aeruginosa (8 و9ملم)، Salmonella typhimurium (10 و 9ملم )، Aspergillus flavus (24 و18 ملم)، Aspergillus niger (13 و 17ملم)، Cladosporium sphaerospermm (14 و14 ملم)، Mucor racemosus (18 و15ملم)، Penicillium chrysogenum (22 و33ملم)، Rhizopus arrhizus (26 و24ملم )، Candida albicans (18 و28ملم)، Debaryomyces hansenii (12 و10ملم)، Pichia membranifaciens (26 و 12ملم) لكل من زيت الينسون وزيت الشمر علي التوالي. كما تم استخدام Chloramphenicolكعنصر تحكم ايجابي للنشاط المضاد للبكتريا وتم استخدام clotrimazole كعنصر تحكم ايجابي للنشاط المضاد للفطريات والخمائر ، ومن ناحية اخري تم استخدام Dimethyl Sulfoxide (DMSO) كعنصر تحكم سلبي.

Keywords [العربیة]

  • النباتات العطرية
  • الينسون
  • الشمر
  • الزيوت العطرية
  • النشاط الميكروبي