Response of Some Bread wheat Cultivars to Nitrogen Fertilizer Rates Under Different Sowing Methods

Document Type : Original Article

Authors

1 Higher Institute for Cooperation and Agricultural Extension, Assiut, Egypt

2 Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

Abstract

A field experiment was carried out at the Agronomy Department Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University, during the growing seasons of 2020/21 and 2021/22 to study the effect of nitrogen fertilizers rates and planting methods on grain yield and its components of six bread wheat cultivars (Misr 2, Sids 14, Gemaiza 11, Shandweel 1, Giza 171 and Sids 12). A randomized complete block design (RCBD) was used in this experiment with three replications using strip - plot arrangement. The planting methods (flat, ridges and raised beds) were arranged horizontally, while nitrogen rates (50, 75 and 100 kg N/fed.) were arranged vertically as well as the tested wheat cultivars were distributed in the sub plots. The results expressed that Gemmeiza 11 cultivar recorded the highest significant mean values of all studied characters (seed index, weight of kernels/spike, grain yield (ardeb/fed.) and straw yield (ton/fed.) ) compared to the other wheat cultivars examined except the number of kernels/spike trait which reacted significantly for Sids 12 in both growing seasons. Furthemore, the application of 100 kg N/fed. recorded the highest significant averge values of grain yield (ardeb/fed.) and straw yield (ton/fed.) in both growing seasons. Also, planting wheat plants on raised beds gained the maximimu mean values of grain and straw yields in both seasons compared with the other tested planting methods.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

استجابة بعض اصناف قمح الخبز لمستويات السماد الازوتي تحت طرق زراعة مختلفة

Authors [العربیة]

  • القاسم عيسى 1
  • عادل محمد محمود 2
  • السعدي عبد الحميد على 2
  • الحسین حمادة 2
1 المعھد العالي للتعاون والإرشاد الزراعي، أسيوط، مصر
2 قسم المحاصیل، کلیة الزراعة، جامعة أسیوط، مصر
Abstract [العربیة]

تم اجراء تجربة حقلية خلال موسمي 2020/21 و 2021/22 فى مزرعة قسم المحاصيل البحثية – كلية الزراعة – جامعة اسيوط لدراسة تأثير معدلات النيتروجين وطرق الزراعة على محصول الحبوب لستة أصناف قمح الخبز (مصر 2 ، سدس 14 ، جميزة 11 ، شندويل 1 ، جيزة 171 وسدس 12). تم استخدام تصميم القطاعات الكاملة العشوائية (RCBD) بثلاثة مكررات باستخدام تصميم الشرائح المنشقة. تم ترتيب طرق الزراعة (المسطحة ، الخطوط ، المصاطب) أفقياً ، بينما تم ترتيب معدلات النيتروجين (50 ، 75 ، 100 كجم / فدان) عمودياً في حين تم توزيع الاصناف في القطع المنشقة. أظهرت النتائج أن الصنف جميزة 11 سجل أعلى قيم معنوية لجميع الصفات محل الدراسة (معامل البذور ، ووزن الحبوب / السنبلة ، ومحصول الحبوب (اردب / فدان) ، ومحصول القش (طن / فدان)) مقارنة باصناف القمح الآخرى باستثناء الصنف سدس 12 الذي سجل أعلى قيمة معنوية لعدد الحبوب / السنبلة في كلا الموسمين. سجلت إضافة النيتروجين بمعدل 100 كجم / فدان أعلى قيم معنوية لمحصول الحبوب (اردب / فدان) ومحصول القش (طن / فدان). وتم الحصول على نفس الاتجاه مع طريقة الزراعة بالمصاطب. وكان للتفاعل بين الأصناف ومعدلات النيتروجين وطرق الزراعة تأثير معنوي كبير على محصول الحبوب في موسمي النمو. تم الحصول علي اعلي متوسط لقيم وزن الحبوب للفدان (29.20 اردب للفدان) من زراعة الصنف شندويل 1 علي مصاطب وتسميدة بمعدل 100 كجم نيتروجين / فدان وفي الموسم الثاني وجد نفس الاتجاه بنفس طريقة الزراعة ومستوى النيتروجين السابقين ولكن مع الصنف جميزة 11 (30.19 أردب / فدان).

Keywords [العربیة]

  • المصاطب
  • جميزة 11
  • محصول الحبوب و محصول القش