Indicators of productivity and consumption of red meat in Egypt Qena governorate case study

Document Type : Original Article

Author

Department of Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - Al-Azhar University -Branch Assiut

Abstract

تعد الثروة الحيوانية أحد أهم مكونات الانتاج الزراعي المصري، نظرا لما تسهم به في زيادة الدخل الزراعي، وتتمثل المشكلة البحثية في زيادة معدل الفجوة الغذائية من اللحوم الحمراء في مصر بشكل عام وفى محافظة قنا بشكل خاص، ولذا استهدف البحث دراسة أهم المؤشرات الانتاجية والاستهلاكية للحوم الحمراء في مصر وفي محافظة قنا خلال الفترة (2004-2020) وكذلك تقدير أهم مؤشرات الأداء الاقتصادي لمشروعات تسمين العجول بعينة الدراسة، كما ارتكزت نتائج البحث على نوعين من البيانات، تمثل النوع الأول في البيانات الثانوية المنشورة وغير المنشورة والتى تم الحصول عليها من خلال الجهاز المركزي للتعبئة العامة والاحصاء، ووزارة الزراعة واستصلاح الاراضي، مديرية الزراعة بقنا، مديرية الطب البطري بقنا، وتمثل النوع الثانى في البيانات الأولية والتى أمكن الحصول عليها من خلال استمارة استبيان لعينة عشوائية عمدية من مربى عجول الأبقار ببعض القرى الأكثر انتاجاً للحوم الحمراء بالمحافظة، وقد تبين من نتائج البحث أن قيمة الانتاج الحيوانى قد تراوحت بين حد أدنى بلغ حوالي39,20 مليار جنيه عام 2004، وحد أقصى بلغ حوالي210,52 مليار جنيه عام 2020، وبمتوسط عام خلال فترة الدراسة بلغ حوالي 105,52 مليار جنيه، كما أن الكمية المنتجة من اللحوم الحمراء قد أخذت بين الزيادة والنقص، فقد بلغت حدها الأقصى حوالي1,01 مليون طن عام2009، في حين بلغت حدها الأدنى عام 2019 بانتاج بلغ بحوالى 543ألف طن، وبمتوسط سنوى خلال الفترة (2004-2020) قدر بحوالى 883,29 ألف طن، في حين أن الكمية المستهلكة من اللحوم الحمراء قد أخذت بين الزيادة والنقص، فقد بلغت حدها الأقصى حوالي1,76

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

المؤشرات الانتاجية والاستهلاكية للحوم الحمراء في مصر (دراسة حالة محافظة قنا)

Author [العربیة]

  • محمد على عبد الستار
قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة الأزهر بأسيوط ، مصر
Abstract [العربیة]

Livestock is one of the most important components of Egyptian agricultural production, due to its contribution to increasing agricultural income. The research problem is represented in increasing the food gap rate of red meat in Egypt in general and in Qena Governorate in particular. Therefore, the research aimed to study the most important productivity and consumption indicators for red meat. In Egypt and Qena Governorate during the period (2004-2020) As well as estimating the most important economic performance indicators for calves fattening projects in the study sample, and the results of the research were based on two types of data, the first type represented in the published and unpublished secondary data obtained through the Central Agency for Public Mobilization and Statistics, the Ministry of Agriculture and Land Reclamation, Directorate of Agriculture in Qena , Directorate of Veterinary Medicine in Qena, and the second type is represented in the primary data, which could be obtained through a questionnaire form for an intentional random sample of cattle breeders in some villages that produce the most red meat in the governorate. About 39.20 billion pounds in 2004, and a maximum of about 210.52 billion pounds in 2020. With a general average during the study period, it amounted to about 105.52 billion pounds, and the quantity produced of red meat went from increase to decrease, as it reached a maximum of about 1.01 million tons in 2009, while it reached its lowest l .

Keywords [العربیة]

  • المؤشرات الانتاجية
  • والاستهلاكية
  • للحوم الحمراء في مصر