Effect of Foliar Application of Salicylic Acid and Potassium Silicate on Productivity and Physical Quality Characteristics of Hot Pepper (Capsicum annuum L.) Fruits

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Vegetables, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

2 Horticultural Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt

Abstract

Two field experiments were conducted to assess the growth and productivity of hot pepper (Capsicum annuum L.) at Assiut Agr. College Farm, Assiut Uni., Assiut Governorate. Egypt. Experiments were conducted during the cropping season of 2018/2019 and 2019/2020 under development irrigation system. The study consisted of 2 released hot pepper varieties (Ealaganle and Bigmama3), 2 foliar concentrations of salicylic acid and potassium silicate (PS) were tested. Treatments were laid out under Split plot design with three replications where, variety was assigned as main plot factor, foliar concentrations were arranged as sub plot factors, respectively. Data were collected for physical quality of Hot Pepper fruit (Capsicum annuum L.) and fruit Productivity.
Analysis of variances (ANOVA) revealed that varieties differed significantly (P≤0.05) in Fruit physical quality of Hot Pepper fruit (Capsicum annuum L.) and fruit Productivity. Ealaganle var., surpassed Bigmama3 var., in Fruit physical quality of Hot Pepper fruit (Capsicum annuum L.) and fruit Productivity. Results proved that spraying Ealaganle var., with 8 ml/L of PS 9 times significantly increased pepper fruit yield and yield attribute. Application of potassium silicate at 4 and 8 ml/L gave the maximum Hot pepper yield (21.14 & 20.03%) for T4 and (32.17 & 30.97%) for T5 compared to the control (T1) in the 1st and 2nd seasons, respectively. Additionally, a positive and highly significant relationship between yield and harvest frequency was recorded.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الأنتاجیة وصفات الجودة الطبیعیة فى الفلفل الحـار وتأثرھـا بالصـنف والـرش الـورقي بحـامض السالیسیلیك وسیلیكات البوتاسیوم تحت ظروف مصر العلیا

Authors [العربیة]

  • عمرو حسنى احمد محمد 1
  • محمد حمام زیـن العابـدین الدقیشـي 1
  • سحر محمـد احمـد مرسـي 2
  • دينا سليمان مصلحى 1
1 قسم الخضر، كلیة الزراعة، جامعة أسیوط، مصر
2 معھد بحوث البساتین، مركز البحوث الزراعیة، الجیزة، مصر
Abstract [العربیة]

أجريت تجربتان حقليتان بمزرعة كلية الزراعه ، جامعة أسيوط ، محافظة أسيوط. مصر بهدف تقييم نمو وإنتاجية الفلفل الحار (Capsicum annuum L.) تحت ظروف مصر العليا بصعيد مصر.. أجريت التجارب خلال الموسم الزراعى 2018/2019 و 2019/2020 تحت نظام الرى السطحى المطور. تكونت الدراسة من صنفين من الفلفل الحار ( (Ealaganle) و (Bigmama3) ، تم اختبار الرش الورقى بالتركيزات التاليه لنباتات الفلفل الحار اسبوعيا بحمض الساليسيليك (8 و 16 مجم / لتر) وسيليكات البوتاسيوم (4 و 8 مل / لتر)
تم وضع المعاملات في نظام تصميم القطعة المنشقه بثلاثة مكررات حيث تم وضع الاصناف فى القطع الرئيسيه ، وتم توزيع معاملات الرش الورقى فى القطع الفرعية كالتالى:
1. معاملة الكنترول (T1) الرش بالماء المقطر
2. معاملة (T2) الرش بحمض الساليسيليك بنركيز) 8 مجم / لتر)
3. معاملة (3T) الرش بحمض الساليسيليك بنركيز) 16 مجم / لتر)
4. معاملة (4T) بسيليكات البوتاسيوم بنركيز) 4 مل / لتر)
5. معاملة (5T) الرش بسيليكات البوتاسيوم بنركيز) 8 مل / لتر)
تم دراسة الخواص الطبيعيه لثمار الفلفل الحار وإنتاجيتها. أظهر التحليل الاحصائي (ANOVA) الاتى:
1

Keywords [العربیة]

  • الفلفل الحار
  • متنوع
  • سيليكات البوتاسيوم
  • النمو
  • المحصول