Effect of foliar application with some natural and chemical compounds on yield of Ruby Seedless grape cultivar

Document Type : Original Article

Authors

Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

Abstract

The present study was carried out through two seasons 2018 and 2019 on 26 years old Ruby Seedless grapevines grown at the Experimental Orchard of the Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt, to study the effect of various natural plant extracts; synthetic chemicals and some selected combinations on yield (kg/vine) and cluster weight of Ruby Seedless grape cultivar. The natural plant extracts included Moringa, Fulvic acid, Chitosan, Turmeric extract, Aloe vera and Seaweed while the synthetic chemicals were GA3, Hydrogen peroxide (H2O2), Salicylic acid, Mepiquat chloride, Micronutrients and free amino acids. As well as some combined treatments. The results revealed that most of the treatments significantly increased both yield and cluster weight. The best treatments in this regard were Chitosan extract; Seaweed extract and Fulvic acid while Salicylic acid recorded the best results in this respect. On the other side; free amino acids + Fulvic acid produced the highest yield and cluster weight.Finally, amino acids are basic ingredients in the process of protein synthesis. Using these compounds enhanced yield, fruit quality and vine growth of various grape cultivars.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الرش الورقي ببعض المركبات الطبيعية والكيماوية علي محصول صنف العنب روبي سيدلس

Authors [العربیة]

  • علاء عبد الجابر بدوى مسعود
  • أيمن كمال أحمد محمد
  • ايمان عبدالحکيم عبدالله أبوزيد
  • محمد حمدى عبد الحكيم
قسم الفاكھة، كلیة الزراعة، جامعة أسیوط، أسیوط، مصر
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال موسمي 2018 و2019 على كرمات العنب روبى عديم الب\ور عمر 26 سنة لدراسة تأثير رش المستخلصات النباتية الطبيعية المختلفة ؛ المواد الكيميائية وبعض المعاملات المركبة على المحصول (كجم / كرمة) ووزن العنقود لصنف العنب روبي سيدليس. وشملت المستخلصات النباتية الطبيعية المورينجا وحمض الفولفيك والشيتوزان ومستخلص الكركم والصبار والأعشاب البحرية في حين كانت المواد الكيميائية الاصطناعية GA3 وبيروكسيد الهيدروجين (H2O2) وحمض الساليسيليك والميبيكوات كلوريد والمغذيات الدقيقة ومخلوط الأحماض الأمينية. بالإضافة إلى بعض العلاجات المدمجة. كشفت النتائج أن معظم المعاملات زادت بشكل كبير من كل من المحصول ووزن العنقود. أفضل المعاملات في هذا الصدد كانت مستخلص الشيتوزان ثم مستخلص الأعشاب البحرية وحمض الفولفيك بينما سجل حمض الساليسيليك من كيماويات الرش أفضل النتائج في هذا الصدد. على الجانب الآخر. أنتجت الأحماض الأمينية الحرة + حمض الفولفيك أعلى محصول ووزن عنقود. أخيرًا ، تعد الأحماض الأمينية مكونات أساسية في عملية تخليق البروتين. أدى استخدام هذه المركبات إلى تحسين المحصول وجودة الثمار ونمو العنب لأصناف العنب المختلفة.

Keywords [العربیة]

  • روبي بدون بذور
  • GA3
  • بيروكسيد الهيدروجين (H2O2)
  • حمض الساليسيليك