Effect of some natural antimicrobial extracts on stability of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fish products during frozen storage

Document Type : Original Article

Authors

Department of Food Science, Faculty of Agriculture, Minia University, Egypt.

Abstract

Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fish was used in producing fish fillets and fish balls after treating it with two natural antimicrobials (green tea extract and thyme extract) and storing under freezing conditions for 10 months. The results showed a reduction in moisture content, WHC levels and total acidity for all samples, while % EW, pH, TBA and TVB-N values increased for all samples with the extension of the storage period under freezing conditions. The data showed that the total number of bacteria (log cfu/g) was less than 6 in all treated and untreated samples. Over the period of storage, there was a decrease in the total number of bacteria. Compared to the treated samples, the control samples had the highest total bacterial count. The results showed that Log cfu/g of pdychrophilic bacteria decreased after all treatments and storage periods. According to the results, only three samples—control fillets, control fish balls, and fish balls treated with green tea extract—had bacterial counts of the coliform group at the beginning of the storage time (time zero) less than log 2.5 (cfu/g), and no colonies were found for the remaining storage time.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير بعض المستخلصات الطبيعية لمضادة للميكروبات على ثبات منتجات أسماك البلطي النيلي (Oreochromis niloticus) أثناء التخزين

Authors [العربیة]

  • الشیماء عبد الجید سعد عبد الجید
  • محمد أحمد قناوى
  • حسين عبد الجليل عبد العال
قسم علوم الاغذیة، كلیة الزراعة، جامعة المنیا، مصر
Abstract [العربیة]

تم استخدام أسماك البلطي النيلي (Oreochromis niloticus) في إنتاج شرائح السمك وكرات الأسماك بعد معالجتها بمستخلص الشاي الأخضر ومستخلص الزعتر كمضاد طبيعيي للميكروبات وتخزينها تحت ظروف التجميد لمدة 10 أشهر. أظهرت النتائج انخفاضًا في محتوى الرطوبة ومستويات WHC والحموضة الكلية لجميع العينات ، بينما زادت قيم EW و pH و TBA و TVB-N لجميع العينات مع تمديد فترة التخزين تحت ظروف التجميد. أظهرت البيانات أن العدد الإجمالي للبكتيريا (log cfu / g) كان أقل من 6 في جميع العينات المعالجة وغير المعالجة. خلال فترة التخزين ، كان هناك انخفاض في العدد الإجمالي للبكتيريا. بالمقارنة مع العينات المعالجة ، كانت عينات الكونترول أعلى فى العد البكتيري الإجمالي. أظهرت النتائج أن أعداد البكتيريا لكل جرام عينة من البكتيريا المحبة للبرودة انخفضت بعد كل العلاجات وفترات التخزين. وفقًا للنتائج ، فإن ثلاث عينات فقط (فيليه الكونترول ، وكرات السمك الكونترول ، وكرات السمك المعالجة بمستخلص الشاي الأخضر) كان التعداد البكتيري لمجموعة القولونيات في بداية وقت التخزين (الوقت صفر) اقل من 2.5 (log cfu / g) ولم يتم العثور على مستعمرات لـ وقت التخزين المتبقي.

Keywords [العربیة]

  • مضادات طبيعية للميكروبات
  • منتجات الأسماك
  • البلطي النيلي