Influence of Adding Essential Oils as Natural Antioxidants on Thermal Stability of Sunflower Oil

Document Type : Research papers

Authors

Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

This study was designed to evaluate the effect of adding the essential oils (EOs) extracted from marjoram, peppermint, anise and fennel compared with synthetic antioxidants BHT, BHA to sunflower oil (SFO) on the oxidative stability during heat treatments (180±5°C for 18 h). Results showed that the aromatic plants contained of phenolic Substances (26.52 - 45.26 mg) can be used as natural antioxidants. Using of antioxidants (EOs and BHT, BHA) with SFO increased their oxidative stability compared with untreated SFO samples (control). Data demonstrated that the values of acid, peroxide, thiobarbituric acid (TBA value), conjugated diene and triene increased to the highest rates in SFO control (without antioxidant) compared to SFO + antioxidant, while the iodine value was significantly decreased in SFO control compared with SFO + antioxidant during heating. The data also showed that the thermal stability (Rancimat value) of SFO was enhanced by adding EOs. Generally the adding of EOs as natural antioxidants can definitely create a significant impact in the market as there is no adverse health effect on the usage of EOs as a natural compounds compare with synthetic antioxidant in food.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر إضافة الزیوت العطریة كمضادات أكسدة طبیعیة على الثبات الحراري لزیت عباد الشمس

Authors [العربیة]

  • إسلام محمود أحمد عبدالحفيظ
  • صلاح حسنین محمد أبو الھوى
  • محمد رشوان عبد العال رشوان
  • بلبل رمضان رمضان
قسم علوم وتكنولوجیا الأغذیة، كلیة الزراعة، جامعة أسیوط، مصر
Abstract [العربیة]

هدفت هذه الدراسة الي تقييم تأثير إضافة الزيوت العطرية المستخلصة من نبات البردقوش والنعناع واليانسون والشمر كمصدر لمضادات الأكسدة الطبيعية مقارنة بمضادات الأكسدة الصناعية المختلفة ( BHT و BHA ) على الثبات التأكسدي لـزيت عباد الشمس أثناء التسخين عند 180± 5 درجة مئوية لمدة 18 ساعة. أظهرت النتائج أن مستخلص النبات العطري يحتوي على مركبات فينولية (26.52- 45.26 ملجم) يمكن استخدامها كمضادات أكسدة طبيعية، كما تبين أن زيت عباد الشمس الذي يحتوى علي مضادات الأكسدة (BHT ، BHA والزيوت العطرية كمضادات أكسدة طبيعية) أكثر ثباتا مقارنة بالزيت الخالي من مضادات الأكسدة (الكنترول). حيث أظهرت النتائج أن قيمة الحموضة و رقم البيروكسيد و رقم الـ TBA وقيم الـ Diene و Triene المترافقة زادت بمعدل مرتفع في زيت عباد الشمس الخالي من مضادات الأكسدة (الكنترول) مقارنة بزيت عباد الشمس الذي يحتوي علي مضاد أكسدة(BHT ، BHA والزيوت العطرية كمضادات أكسدة طبيعية) ، بينما انخفض الرقم اليودي بشكل ملحوظ في الزيت الخالي من مضادات الأكسدة مقارنة مع زيت عباد الشمس المضاف له مضادات أكسدة (BHT ، BHA والزيوت العطرية)، ايضا أظهرت النتائج أن قيمة الرانسمات Rancimat والثبات التأكسدى لـزيت عباد الشمس ازدادت بإضافة الزيت العطري اليه. بشكل عام يمكن أن تؤدي إضافة الزيت العطري كمصدر طبيعي لمضادات الأكسدة إلى إحداث تأثير كبير في السوق حيث لا يوجد تأثير صحي ضار على استخدام المكونات الطبيعية في الطعام مقارنة بمضادات الأكسدة الاصطناعية.

Keywords [العربیة]

  • الزيوت العطرية
  • مضادات الأكسدة الطبيعية
  • الثبات التأكسدى
  • قيمة الرانسمات