A Study of Microbial Quality of Some Rural Dairy Products in Assiut Governorate

Document Type : Original Article

Abstract

A total of thirty random samples of rural house made dairy products namely; Kareish Cheese, Butter, Cream, Whey and Buttermilk (laban khad) were investigated for their microbial quality. It was found that Total  Bacterial Count (TBC) were 14.7 x106, 4.11x106,4.3x106, 4.2x107 and 1.3x108 cfu/g for Kareish Cheese, Butter, Cream, Whey and  Buttermilk samples, respectively. The average values of Lactic Acid Bacteria (LAB) were 3.4 x107, 1.3 x106, 2.7 x105, 7.2 x107, and 3.1 x108 cfu/g in the same respect. Coliform bacteria was detected in all  examined products with The average count of 106-107, 107-108, 107-108, 105-106, and 105-106 cfu/g of investigated product samples in the same respect. The average values of anaerobic spore formers bacteria were 102-103, 103-104, 103-104,103-104,and 103-104 cfu/g of investigated product samples in the same respect

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة الجودة المیکروبیة لبعض منتجات الألبان الریفیة بمحافظة أسیوط

Abstract [العربیة]

تم دراسة المحتوى المیکروبی لـ 30 عینة بعدد 6 عینات من کل من المنتجات الریفیة التالیة: الجبن القریش ، الزبد ، القشدة، الشرش ، اللبن الخض. وقد جمعت هذه العینات من عدة قرى مختلفة من محافظة أسیوط وتم تحلیلها من حیث جودتها المیکروبیة ، فکانت المتوسطات العامة للعد الکلی للبکتریا 14.68 x610 ، 4.11 x610 ،4.3 x610 ،4.2 x710 ،1.3 x810 ، ومتوسط اعداد بکتریا حامض اللاکتیک،3.4 x710،1.3 x610 ، 2.7 x510 ، 7.2  x710 ، 3.1 x810 ، ومتوسط اعداد بکتریا القولون 610 -710 ،710 -810 ،710 -810 ، 510 -610 ، 510 -610 ، والبکتریا المتجرثمة اللاهوائیة اجبارا 210 -310  ،310 -410 ،310 -410 ،310 - 410 ،310 - 410 ومتوسط اعداد الخمائر والفطریات  1.5 x 610 ، 2.5 x410 ، 2.3 x410، 2.2 x510 ، 4.1 x510 وحدة مستعمرة بکتیریة لکل جرام فی عینات الجبن القریش ، الزبد ، القشدة، الشرش ، اللبن الخض على التوالی.

Keywords [العربیة]

  • جبنة کريش
  • زبدة
  • کريمة
  • مصل اللبن
  • زبدة اللبن
  • جودة ميکروبية