Effects of Heat, Ultrasound and Microwave Pretreatments on the Antigenicity of Whey Protein Concentrate (β-lactoglobulin)

Document Type : Original Article

Abstract

The effects of heat (HT), ultrasound (US) and microwave (MW) pretreatments on the hydrolysis of whey protein concentrate (WPC) by Alcalase, Papain and Trypsin were analysed. Pretreatments were carried out for 10 min at 70ºC for both heat treatment and microwave, for ultrasound at 800 W and samples were jacketed with ice during sonication while control not being subjected to any pretreatments. The effects of heat, ultrasound and microwave pretreatments on the degree of hydrolysis and antigencity of β-lactoglobulin (β- LG) were evaluated.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر المعاملات الأولیه بالحرارة والموجات فوق الصوتیة والمیکروویف على القدرة الانتیجنیة لمرکز بروتینات الشرش ((β-lactoglobulin

Abstract [العربیة]

تم دراسة تأثیر المعاملات الأولیة بالحرارة والموجات فوق الصوتیة والمیکروویف على التحلل لمرکز بروتین شرش اللبن بواسطة انزیمات الـ  AlcalaseوPapain  و Trypsin وأجریت المعاملة لمدة 10 دقائق على 70 درجة مئویة لکل من المعاملة الحراریة والمیکروویف، بینما أجریت المعاملة بالموجات فوق الصوتیة عند 800 وات وتمت تغطیة العینات بالثلج أثناء ذلک. العینة الکنترول لم تخضع لأی من المعاملات السابقة. تم تقییم تأثیر المعاملات السابقة على درجة التحلل الانزیمى لمرکز بروتین شرش اللبن وکذلک قدرته الانتیجینیة للبروتین المتحلل انزیمیاً. ووجد أن المعاملات أدت الى زیادة درجة التحلل بواسطة جمیع الإنزیمات التى استخدمت. کما ان معاملة مرکز بروتین شرش اللبن بالحرارة والمیکروویف والموجات فوق الصوتیة قبل التحلل الإنزیمی أضعفت من القدرة الانتیجنیة له. کما اظهرت النتائج أیضاً أن المعاملة الأولویة بالمیکروویف هى الأکثر فاعلیة للحد من القدرة الانتیجینیة لبروتین β-lactoglobulin

Keywords [العربیة]

  • استضداد
  • بيتا-اکتوغلوبولين. الحرارة
  • الموجات فوق الصوتية. الميکروويف
  • ELISA