Effect of Vine Load and Spraying Citric Acid on Fruiting of Superior Grapevines Grown Under Minia Region Conditions- Egypt

Document Type : Original Article

Abstract

During  2014 and 2015 seasons, Superior grapevines pruned to leave five vine loads namely 62, 72, 82, 92 and 102 eyes/vine and/ or spraying citric acid at 0.0 to 0.4% three times at growth start, just after berry setting and three weeks later.
The target was elucidating the effect of various vine loads and concentrations of citric acid on bud behavior, vine nutritional status, yield and berries quality.
Increasing vine loads from 62 to 102 eyes/vine caused a gradual promotion on fruiting buds%, leaf area, pruning wood weight, cane thickness, chlorophylls a & b, total chlorophylls, percentages of N, P, K and Mg, berry setting%, yield expressed in weight (kg.) and number of clusters/ vine, cluster compactness, cluster weight and dimensions, T.S.S.%, T.S.S/acid and reducing sugars% .Moreover, it caused a gradual reduction on bud burst%, bud fertility%, main shoot length, number of leaves/shoot, wood ripening coefficient, shot berries%, berry weight and dimensions, juice% and titratable acidity%. All the previous parameters except shot berries% and titratable acidity were gradually enhanced with the increasing concentrations of citric acid. Behavior of buds was unaffected by citric acid treatments.
The best results with regard to yield and berries quality of Superior grapevines grown under Minia region conditions were obtained by leaving 102 eyes per vine (on the basis of nine fruiting cane X ten eyes plus six renewal spurs X two eyes) during winter pruning plus spraying citric acid at 0.2% three times

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر حمولة البراعم ورش حامض الستریک علی الإثمار فى کرمات العنب السوبریور النامى تحت ظروف منطقة المنیا- مصر

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2014 و 2015 حیث تم تقلیم کرمات العنب السوبریور لترک حمولة براعم 62، 72، 82، 92، 102 عین علی کل کرمة بدون أو مع الرش بحامض الستریک بخمسة ترکیزات هى صفر، 0,05، 0,1، 0,2، 0,4% ثلاثة مرات فى بدایة النمو، بعد عقد  الحبات مباشرة وبعدها بثلاثة اسابیع.
وکان الهدف من هذه الدراسة هو توضیح تأثیر حمولة البراعم المختلفة وترکیزات حامض الستریک علی سلوک البراعم والنمو والحالة الغذائیة للکرمات وکمیة محصول الکرمة وخصائص الجودة للحبات.
أدى زیادة عدد العیون المتروکة علی الکرمات من 62 إلی 102 عین علی الکرمة إلی حدوث تحسن تدریجی فی النسبة المئویة للبراعم الثمریة ومساحة الورقة ووزن خشب التقلیم للکرمة وسمک القصبات وکلوروفیل أ، ب، الکلوروفیل الکلى والنسبة المئویة لعناصر النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم والماغنسیوم والنسبة المئویة لعقد الحبات وکمیة المحصول فى صورة وزن بالکیلو جرام وعدد العناقید للکرمة وتکدس ووزن وطول وکتف العنقود والنسبة المئویة للمواد الصلبة الذائبة الکلیة والنسبة ما بین المواد الصلبة الذائبة الکلیة والحموضة والنسبة المئویة للسکریات المختزلة ونقص تدریجی فى النسبة المئویة لتفتح البراعم وخصوبة البراعم وطول الفرخ الرئیسی وعدد الأوراق علی الفرخ ومعامل نضج الخشب والنسبة المئویة للحبات الصغیرة ووزن وأبعاد الحبة والنسبة المئویة للعصیر والحموضة الکلیة وکان هناک تحسن واضح تدریجی فى جمیع الصفات السابقة ما عدا النسبة المئویة للحبات الصغیرة والحموضة الکلیة عند زیادة الترکیز المستخدم من حامض الستریک ولم یکن لمعاملات حامض الستریک أیة تأثیر علی سلوک البراعم.

أمکن الحصول علی أفضل النتائج بخصوص کمیة المحصول وخصائص الجودة لحبات العنب السوبیریور المزروعة تحت ظروف منطقة المنیا عند ترک 102 عین علی الکرمة عند اجراء التقلیم الشتوى (علی اساس تسعة قصبات ثمریة بکل قصبة عشرة عیون بالاضافة الی ستة دوابر تجدیدیة بکل دابرة عینان) مع رش حامض الستریک ثلاث مرات بترکیز 0,2%.

Keywords [العربیة]

  • العنب السوبيريور – حمولة البراعم – حامض الستريک – سلوک البراعم
  • قصبات ثمرية – کمية المحصول – خصائص الجودة للحبات