ACCUMULATION OF ALUMINUM IN BOLTI (Tilapia nilotica) FISH

Document Type : Original Article

Author

Meat and Fish Technology Department, Food Technology Institute, Agriculture Research Center, Geza, Egypt

Abstract

Bolti (Tilapia nilotica) Fish fingers were reared in water contained three levels of Al ions for two month. Technological parameters of a life fish as well as gross chemical composition of fish flesh were determined.  Soluble protein was fractionated by using Ultrathin-layer isoelectric focusing on polyacrylamide gel (150μm thickness). Al concentration was determined in the main three parts of fish (head, viscera and flesh). Results revealed that Al pollution of fish environment caused a reduction in fish weight and length as well as increase the weight of fish viscera. Consequently, fish stability as food declined. Significant (p ≤0.05) differences were noticed in chemical composition of Bolti fish due to the presence of Al ions in fish environment, where protein content of fish flesh decreased. while both mean ash and lipid content increased.Fish viscera had the significantly (p < /em>≤0.05) highest Al content followed by fish head and the lowest value was detected in fish flesh.The higher the Al concentration in water environment, the upper the Al content in fish parts. Isoelectric focusing of fish protein pattern was changed due to Al-pollution. Since, the lower the Al-pollution, the more color intensity of separated protein bands. In the meantime, some protein bands were totally disappeared between pH 7.3 to 8.3 at high Al concentration up 6 ppm in the reared water.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تراكم الألمنيوم في السمك البلطي

Author [العربیة]

  • سنٌية توفٌيق مرسًى خٌير
قسم تكنولوجٌيا اللحوم و الأسماك- معهد تكنولوجٌيا الاغذٌية - مركز البحوث الزراعٌية- الجٌيزة
Abstract [العربیة]

اهتم البحث بقدير الصفات التكنولوجية Technological properties والكيماوية Gross chemical composition وكذلك تركيز معدن الألمنيوم في أصباعيات سمك البلطي Tilapia fingers  المنمي لمدة شهرين في مياه تحتوي علي ثلاث تركيزات مختلفة من الألمنيوم. كما تم فصل البروتينات الذائبة في لحم السمكة باستخدام الفصل الكهربائي علي طبقة رقيقة من الجيل Ultrathin-layer isoelectric focusing لمعرفة مدي الاختلافات في البروتينات المفصولة نتيجة نمو السمك في البيئة الملوثة بمعدن الألمنيوم. و قد بينت النتائج المتحصل عليها أن وزن و طول السمكة يقل مع زيادة وزن الأحشاء الداخلية لها بزيادة تركيز الألمنيوم في البيئة المائية للسمك. وبالتالي يقل كمية الجزء المأكول من السمكةThe food stability of fish as food decreased . كذلك يتأثر التركيب الكيماوي للسمكة حيث تقل النسبة المئوية للبروتين في لحم السمكة مع زيادة النسبة المئوية لكل من الرماد و الليبيدات و خاصة في الأحشاء. هذا وقد لوحظ أن تركيز الألمنيوم في الأجزاء المختلفة (الرأس- الأحشاء – اللحم) يزيد بزيادة تركيز المعدن في البيئة المائية التي ينمو بها السمك. و تعتبر الأحشاء أكثر الأجزاء تلوثا بالمعدن يليها الرأس. أما لحم السمكة فكانت أقل الأجزاء تأثرا بالتلوث حيث احتوت علي أقل تركيز من الألمنيوم مقارنة بالأجزاء الأخرى. أظهر الفصل الكهربائي للبروتينات الذائبة أن التلوث بالألمونيوم له تأثير واضح في تركيز البروتينات المفصولة وأن زيادة التلوث يؤدي إلي خفض تركيز البروتينات المفصولة حتى أن بعض البروتينات القلوية (pH 7.3 to 8.3) قد اختفت تماما.