Effect of Fortification of Goat Meat Products with Flaxseed Powder on the Lipid Profile, Livers and Kidneys Functions of Male Albino Rats

Document Type : Original Article

Abstract

This study was undertaken to determine the effect of flaxseed powder and goat meat products fortified with flaxseed powder on the quantity of liver enzymes, lipid fraction and kidney function of rats suffering from hyperlipidemia. Two main experimental groups used in this experiment. The first group (6 rats) fed on basal diet as a control negative, while the second one (54 rats) was treated with cholesterol in cholic acid (2:1 2.1gm/group) to arise hyperlipidemia levels of experimental animals. Then, the second main group was divided into nine subgroups. Subgroup (1) (6 rats) fed on basal diet as positive control group. Subgroups (2 and 3) fed on diet containing 10% and 20% row goat meat, respectively. Subgroups (4 and 5) fed on diet containing 10% and 20% flaxseed powder, respectively. Subgroups (6 and 7) fed on diet containing 10% and 20% burger, respectively. Subgroups (8 and 9) fed on diet containing 10% and 20% meat loaves, respectively.
The positive control group induced defectiveness in all parameters. Feeding rats with diets containing the two levels from flaxseeds powder, row goat meat and goat meat products fortified with flaxseed powder led to significant decrease in serum cholesterol, triglycerides (p<0.001), low density lipoprotein (p<0.01), uric acid (p<0.001), urea nitrogen (p<0.001), creatinine (p<0.001)  and liver enzymes ASAT (p<0.001) and ALAT (p<0.001), while high density lipoprotein increased significantly (p< 0.05) as compared to the positive control group

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تاثیر منتجات لحوم الماعز المدعمه بدقیق الکتان على مکونات الدهون ووظائف الکبد والکلى لذکور فئران الالبینو

Abstract [العربیة]

اجریت هذة الدراسة لمعرفة التغییر الذى یمکن ان یحدثه دقیق الکتان ومنتجات لحوم الماعز المدعمه به على مستویات انزیمات الکبد, جزیئات الدهون ووظائف الکلى للفئران التى تعانى من ارتفاع نسبة الدهون. تم تقسیم المجموعات الى مجموعتین رئیستین, المجموعة الاولى تحتوى على عدد (6 فئران) تم تغذیتها على الوجبة الاساسیة کمجوعة ضابطة سالبة, بینما المجموعة الثانیة تحتوى على عدد (54 فار) تمت معالجتها بالکولیسترول المضاف الیه حمض الکولیک اسید بنسبة 1:2 (1و2 جم/ مجموعة) لرفع مستویات الدهون فى حیوانات التجارب. ثم تم تقسیم هذه المجموعة الى تسع مجموعات فرعیة. المجموعة الفرعیة الاولى ( 6 فئران) تم تغذیتها على الوجبة الاساسیة کمجوعة ضابطة موجبة, المجموعتان ( الثانیة والثالثة) تم تغذیتها على وجبة تحتوى على 10% و 20% من لحم الماعز الخام على الترتیب. المجموعتان (الرابعة والخامسة) تم تغذیتها على وجبة تحتوى على 10% و 20% من دقیق الکتان على الترتیب. المجموعتان (السادسة والسابعة) تم تغذیتها على وجبة تحتوى على 10% و 20% من البرجر على الترتیب.  المجموعتان ( الثامنة والتاسعة) تم تغذیتها على وجبة تحتوى على 10% و 20% من ارغفة اللحم على الترتیب. وأظهرت النتائج ان المجموعة الضابطة الموجبة اوضحت خلل واضح فى کل القیاسات. بینما المجموعات التى تم تغذیتها بوجبات تحتوى على مستوییین مختلفین من دقیق الکتان, ولحم الماعز الخام و منتجات لحم الماعز المدعمه بدقیق الکتان ادت الى انخفاض واضح ذات فرق معنوى عالى جدا عند مستوى(p<0.001) فى کلا من: الکولیسترول, الجلسریدات الثلاثیه وحمض الیوریک والیوریا والکریاتنین وانزیمات الکبد ((ASAT و ((ALAT. وفى حالة الدهن المنخفض الکثافة کان هناک ایضا انخفاض ملحوظ ولکن ذات فرق معنوى عالى عند مستوى(p<0.01) بینما الدهن المرتفع الکثافة ازداد بوضوح عند فرق معنوى (p<0.005) وذلک عند مقارنتهم بالمجموعة الضابطة الموجبة.

Keywords [العربیة]

  • مسحوق الکتان
  • لحم الماعز الصف
  • منتجات اللحوم الماعز محصنة مع مسحوق بذور الکتان
  • والشخصية الدهون
  • وظيفة الکبد وظائف الکلى