Effect of Irrigation Levels and Nitrogen Fertilizer Splitting on the Produc-tivity and Nitrogen Use Efficiency of Two Bread Wheat Cultivars

Document Type : Original Article

Abstract

This work was carried out during 2012/ 2013 and 2013/ 2014 seasons in the Agronomy Department Experimental Farm, Agriculture Faculty, Assiut University to study the effect of irrigation levels and nitrogen fertilizer splitting on the productivity and nitrogen use efficiency of two bread wheat cultivars.Three experiments each season were done. Each experiment was subjected to three irrigation levels (100, 75 and 50 % of irrigation requirement). The experiment was laid out in Randomized Complete Block Design (RCBD) in split - plot arrangement with three replicates. Two treatments of nitrogen fertilizer splitting (2 and 4 times) were assigned in main - plots and the wheat cultivars (Giza-168 and Sids-1) were arranged in sub–plots. The obtained results showed that studied irrigation levels, nitrogen fertilizer splitting and cultivars had a significant effect on all studied traits in the two growing seasons. Here too, the first and second order interactions had a significant influence on most studied traits in both seasons. Moreover, the highest mean values of grain yield (28.13 and 28.02 ardab fed-1) and NUE (56.26 and 56.03 kg grain/kg N applied) in the first and second seasons, respectively were obtained from Sids-1 cultivar subjected to I1 irrigation level and received nitrogen fertilizer at four splits.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تاثیر مستویات الری وتجزئة السماد الازوتی علی الانتاجیة وکفاءة استخدام الازوت لصنفین من قمح الخبز

Abstract [العربیة]

اجریت تجربة حقلیة بمزرعة قسم المحاصیل- کلیة الزراعة – جامعة أسیوط خلال موسمی 2012/2013 و 2013/2014 لدراسة تاثیر مستویات الری وتجزئة السماد الازوتی علی الانتاجیة وکفاءة استخدام الازوت لصنفین من قمح الخبز. تم عمل ثلاث تجارب منفصلة فی کل موسم تعرضت کل واحدة منها لمستوی من مستویات الری (100 , 75 و50% من الاحتیاج المائی) وصممت کل تجربة باستخدام القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب القطع المنشقة مرة واحدة بثلاث مکررات. حیث تم وضع تجزیة السماد الازوتی (2 و 4 مرات) فی القطع الرئیسیة بینما تم وضع الاصناف (جیزة 168 و سدس 1) فی القطع المنشقة. وکانت اهم النتائج ما یلی:
اثر کلا من مستویات الری وتجزئة السماد الازوتی والاصناف محل الدراسة معنویا علی کل الصفات المدروسة لکلا الموسمین. کما کان تاثیر تفاعلات الدرجة الاولی وتفاعل الدرجة الثانیة معنویا علی معظم الصفات محل الدراسة فی موسمی الدراسة. وتم الحصول علی اعلی متوسط لقیم محصول الحبوب (28.13 و 28.02 اردب للفدان للموسم الاول والثانی علی التوالی) وکفاءة استخدام الازوت (56.03 و 56.26 کجم حبوب/کجم ازوت للموسم الاول والثانی علی التوالی) من زراعة الصنف سدس 1 تحت مستوی الری 100% من احتیاج الری وتجزئة السماد الازوتی علی اربع دفعات.

Keywords [العربیة]

  • مستويات الري
  • تقسيم الأسمدة النيتروجينية
  • أصناف القمح
  • محصول الحبوب و نيو