INFLUENCE OF NAKED NECK GENE (Na) AND DIETARY PROTEIN LEVEL ON GROWTH PERFORMANCE AND CARCASS PARTS AND COMPOSITION OF MALE SHARKASI CHICKENS

Document Type : Original Article

Authors

Animal And Poultry Prod. Dep. Assiut Univ. Assiut

Abstract

A total number of 770 males from three genotypes, namely heterozygous naked neck (Na/na), homozygous naked neck (Na/Na) and normally feathered (na/na) were compared for growth and meat production performance at two levels of dietary protein (15 and 17% till 8 wks and 13 and 15% till 16 wks). The main results could be summarized as follows:
1-                   The presence of Na gene led to a significant (P<0.01) increase in body weight. The Na/na genotype was heavier than na/na genotype by about 2.80%, 2.60%, 13.30% and 10.70% at 4, 8, 12 and 16 wks of age, respectively. The corresponding values for Na/Na were 2.70%, 1.03%, 11.80% and 7.70% at the same ages, respectively. Also a highly significant difference (P<0.01) in body weight gain was shown due to genotype. High protein level improved significantly (P<0.01) body weight and gain where  body weight increased by 2.4%, 1.4%, 6.4% and 6.6% whereas body weight gain improved by 4.90% from 0-8 wks and 8% from 9-16 wks of age, respectively. The Na/- birds consumed less feed than na/na sibs and the reduction was about 7% and 11.80% in Na/na and Na/Na genotypes, respectively.  The presence of Na gene improved significantly feed conversion. Also, the results indicate a significance increase (P<0.01) in feed consumption and conversion values due to low level of protein.
2-                   The presence of Na gene improved the dressing percentage by about 6.7% and 9.20% in Na/na and Na/Na genotypes.  Breast meat increased by 16.70% and 18.20% whereas thighs meat increased by 11.40% and 16.40%. Moreover, high protein level significantly (P<0.01) improved dressing, breast and thighs meat percentages by about 3.40%, 7.10% and 3.70%, respectively. The presence of Na gene significantly (P<0.01) reduced fat percentage in breast and thigh meat. Low protein level significantly reduced protein percentage whereas it increased the fat and ash percentages in both breast and thigh meat.
In conclusion, the results of the present study clearly indicate that naked neck birds (Na/-) exhibited superiority in growth and meat production performance. However  birds were less sensitive to low dietary protein level as compared with normal feathering genotype (na/na), which may be due to the lower requirements for feather growth

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير العامل الوراثى للرقبة العارية ومستوى البروتين في الغذاء على أداء النمو وأجزاء الذبيحة ومكوناتها فى ذكور الدجاج الشركسى

Authors [العربیة]

  • محمد نبيل مقلد
  • أسعد عبد الرحمن
قسم اإانتاج الحيوانى والدواجن- كلية الزراعة –جامعة أسيوط – أسيوط.
Abstract [العربیة]

أستخدم فى التجربة 770 ذكراً من ثلاثة تراكيب وراثية هى العارى الرقبة الخليط والعارى الأصيل والطبيعى الترييش لمقارنة صفات النمو وإنتاج اللحم مع مستويين من بروتين العليقة ويمكن تلخيص النتائج كما يلى :
1-                  أدى وجود جين الرقبة العارية إلى زيادة معنوية (مستوى 1%) فى وزن الجسم . زاد وزن التركيب الوراثى الخليط عن الطبيعى بحوالى 2ز8% ، 2.6% ، 12.30% ، 17.70% عند عمر 4 ، 8 ، 12 ، 16 أسبوع بينما زاد العارى الأصيل بحوالى 2.7% ، 1.03% ، 11.80% ، 7.7% عند نفس الأعمار وأظهرت التراكيب الوراثية العارية فروقاً معنوية لمعدل الزيادة في الوزن. كما أن ارتفاع نسبة البروتين فى العليقة أدى إلى تحسن وزن الجسم بحوالى 2.4% ، 1.4% ، 6.4% ، 6.6% فى الأعمار السابقة مع تحسن فى العائد من النمو بحوالى 4.9% ، 8% فى الفترة من الفقس حتى 8 أسبوع والفترة من 9-16 أسبوع من العمر . كما انخفض استهلاك العليقة للطيور العارية الرقبة الأصيل والخليط بحوالى 7% ، 11.80% فى الفترة 8-16 أسبوع بالمقارنة بالطيور الطبيعية الترييش وتحسنت معنوياً (مستوى 1%) الكفاءة التحويلية لهذه الطيور . وأدى انخفاض البروتين فى العليقة إلى زيادة معنوية فى استهلاك العليقة وقيم الكفاءة التحويلية .
2-                  أدى وجود جين الرقبة العارية إلى تحسن نسبة التصافى ونسبة لحم الصدر والأفخاذ بحوالى 6.7% ، 16.70% ، 11.40% فى العارى الخليط بينما كانت هذه النسب 9.2% ، 18.20% ، 16.40% للعارى الأصيل . وأدى ارتفاع نسبة البروتين إلى تحسن معنوى فى نسبة التصافى ونسبة لحم الصدر والأفخاذ بحوالى 3.4% ، 7.10% ، 3.70% على التوالى . وأدى وجود جين الرقبة العارية إلى انخفاض معنوى فى نسبة دهن لحم الصدر والفخذ بينما لم يتأثر معنوياً نسب كل من البروتين والرماد . وأدى انخفاض نسبة بروتين العليقة إلى انخفاض معنوى فى نسبة البروتين مع زيادة فى نسبة دهن ورماد كلاً من لحم الصدر والفخذ.
وتشير نتائج هذه التجربة وبوضوح إلى أن الطيور العارية الرقبة أظهرت تفوقاً فى معدلات النمو وصفات إنتاج اللحم كما أنها أقل تأثراً بانخفاض نسبة بروتين العليقة بالمقارنة بالطيور طبيعية الترييش.