An Indicators Study of production and export of the Egyptian Winter Onion Crop.

Document Type : Original Article

Authors

1 Agric. Econ. Department, Assiut University.

2 Agric. Econ. Res. Instit- Agric. Res. Center.

Abstract

There is no doubt that the winter onions crop is considered as one of the necessary and important agricultural food crop in Egypt. Moreover it is considered as one of the important exporting crop due to its unique type in the world market and its early maturing. Unfortunately, the exported quantities represent 27.48% only of the average produced quantity during the period of study (1997-2006).
Therefore, the present study aims to shed light on the production, consumption and export indicators of the winter onion crop through the study of the cultivated area, production per feddan and the gross production over the country and over its main producing governorate. A study of the economical factors which determine the production and those which affect the locally consumed quantity has been carried out.
Results of the study concluded that:
1-      In spite of increasing the cultivated area, production per fadden and gross production of winter onion all over the country, there exist a fluctuations statistically undefined in each of them over the country and its main producing governorate except Beni Suif and Assuit Governorates.
2-      The farm price has an effecting role in the allocated cultivated area of winter onion in the next year.    
3-                  Exporting price can play an important role in the allocation of the cultivated area if the farmers are informed about its usefulness.
4-                  Annual consumption per capita is considered the main important factor on the annual consumed quantity.
5-                  Although the exported quantity is statistically assured increased, it is still under the required level.  
6-                  In spite of the exporting in March, April, May, June, maximizing the proceeds of export, while the exporting quantities reached the utmost in May, April, July, and February.   




 



The study recommend to set up a joint – database between the Ministry of Agriculture & Land Reclamation and the Ministry of Industry and Trade to make all marketing information  of the demand of Egyptian commodities and products available and provide it to researchers , production, and marketing decision makers, exporters and all the other interested bodies. To activate the role of both agricultural and marketing extension to provide the producers with the production and marketing information especially the exporting crops.     

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة للمؤشرات الإنتاجية والتصديرية لمحصول البصل الشتوي المصرى

Authors [العربیة]

  • ياسر عبد الحميد دياب 1
  • داليا حامد الشويخ 1
  • ممدوح السيد محمود 2
1 مدرس-قسم االاقتصاد- كلية الزراعة- جامعة اسيوط
2 باحث-معهد بحوث االقتصاد-مركز البحوث الزراعية.
Abstract [العربیة]

يعتبر محصول البصل الشتوى كامل النضج أحد الحاصلات الزراعية الغذائية التى يقبل عليها المستهلك المصرى، هذا فضلاً عن كونه أحد الحاصلات التصديرية الهامة نظراً لنوعيته المتميزة فى السوق العالمي وميعاد نضجه المبكر. هذا و يخصص إنتاج البصل الشتوي بمحافظات بنى سويف، الفيوم، سوهاج وأسيوط للتصدير حيث يتم نضج المحصول بتلك المحافظات مبكراً خلال شهري فبراير ومارس مما يمكنه تفادى منافسة الأبصال متأخرة النضج فى أسواق التصدير والمنتجة فى هولندا والولايات المتحدة الأمريكية وأسبانيا وجزر كناري، فتبلغ الجدارة الإنتاجية لهذا المحصول فى مصر حوالى 11.76 طن للفدان خلال متوسط فترة الدراسة (1997-2006)0 أما فيما يتعلق بالإنتاج الكلى من محصول البصل الشتوى فقد بلغ حوالى 775.30 ألف طن خلال متوسط فترة الدراسة، بينما بلغ متوسط الرقعة المزروعة منه سنوياً حوالى 65.88 ألف فدان0 أما الاستهلاك المحلى فقد بلغ فى المتوسط حوالى 433.15 ألف طن، يمثل حوالى 55.86% من متوسط اجمالى الكمية المنتجة خلال نفس الفترة، بينما بلغ متوسط كمية صادراته للأسواق الخارجية خلال نفس الفترة حوالى 210.27  ألف طن، تمثل حوالى 27.84% من متوسط اجمالى الكمية المنتجة، فى حين بلغ متوسط قيمة صادراته حوالى 115.66 مليون جنيه تمثل حوالى 3.46% من متوسط اجمالى قيمة الصادرات الزراعية خلال نفس الفترة0