NUTRITIONAL ASSESSMENT OF NEW SIX SCHOOL STUDENT FORMULAE BASED ON SOME CEREALS AND LEGUMES

Document Type : Original Article

Authors

1 Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University.

2 Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

The nutritional goal of the school student’s food is to supplement the school diet with the major nutritional elements during his time in school as required by the needs of the student body and the elements of food during the study period.
One of the best school nutrition programs   used is the preparation of cereal products supported by one of the sources of available protein from   various types of cereals, legumes, oil seeds and skim milk.
The aim of this study is to prepare six nutritional formulae for school   students from several available cereals and legumes including (wheat, corn, barley, chickpea, rice, lentil, sesame, soybean and peanut).   The   gross chemical composition as well as the caloric value of all formulae, in addition to mineral composition of these formulae was estimated.   The amino acid composition and fatty acid composition were studied as well.
The proportion of crude protein in the formulae ranged between 11.45 to 25.52% on a dry basis for formulae F1S, F2T, respectively. Therefore,most of the studied formulae were a rich source of protein   .









 





 



The proportion of crude fat in the formulae ranged between 6.75 to 14.51%, on a dry basis for formulae F2T, F2S, respectively.
While the carbohydrates was highest 71.89% (F1T), in contrast to formula F2T which contained 54.14% of carbohydrates.
The highest caloric value (k.cal/100g dry weight) was (436.11) in formula F2S followed by formula F1S (433.92)  then formula F3S (432.57)  . 
The studied formulae had high values for the elements calcium, magnesium, potassium and phosphorus. Concerning iron values were higher than the recommended daily allowances for students.
Data indicated that the values of essential amino acids ( threonine, isoleucine, leucine, phenylalanine and lysine) in all studied formulae were equal or higher than recommended by the (FAO/WHO/UNU ,1985).
Data revealed that all the six studied formulae had relatively high proportions of oleic and lenoleic acids. On the other hand, their contents of lenolenic were very low.
Formulae (F2S, F2T, and F3T) had the highest values of lenolenic acid (3.7, 2.2, and 1.1%) of the total fatty acids, respectively.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التقييم الغذائي لست تركيبات غذائية جديدة لتغذية طلاب المدارس محضرة من بعض الحبوب والبقوليات

Authors [العربیة]

  • محمد كمال السٌيد ٌيوسف 1
  • ماجدة عبد الحمٌيد احمد سلٌيم 1
  • محمد بهاء الدٌين عمر 1
  • هشام زكرٌيا توفٌيق 2
1 قسم علوم وتكنولوجيا األغذية ـ كلية الزراعة ـ جامعة أسيوط
2 قسم علوم وتكنولوجيا األغذية ـ كلية الزراعة ـ جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

يعتبر الهدف الرئيسي من أغذية طلاب المدارس هو عملية تدعيم وجبة الطالب داخل المدرسة بالدرجة الأولى بالعناصر الغذائية الرئيسية خلال فترة تواجده بالمدرسة وذلك لما يتطلبه جسم الطالب من احتياجات سعرية وعناصر غذائية أثناء فترة الدراسة.                                      
            ويعتبر من أفضل برامج تغذيه طلاب المدارس تلك التي يستخدم في تحضيرها منتجات الحبوب المدعمة بواسطة أحد مصادر البروتين المتاحة وتشتمل هذه المصادر على مختلف أنواع البقوليات والحبوب والبذور الزيتية واللبن الفرز.                                                           
            وقد هدفت هذه الدراسة إلى تحضير ستة تركيبات غذائية جديدة لأطفال وطلاب المدارس محضرة من بعض الحبوب والبقوليات( القمح. الذرة. الشعير. الأرز. فول الصويا. السمسم. الحمص. الفول السوداني. العدس) بالإضافة إلي البلح. والمتوفرة في صوره خام والمعاملة والمتميزة برخص ثمنها.                                                 
كما تناولت الدراسة تقدير التركيب الكيميائي العام لجميع التركيبات الغذائية التي تم تجهيزها من حيث الرطوبة والبروتين والدهن والألياف والرماد وكذلك الكربوهيدرات والقيمة السعرية والتركيب المعدني لها، هذا بالإضافة إلي تقدير كل من الأحماض الأمينية والأحماض الدهنية.                                                                                                                     
ويمكن تلخيص النتائج كما يلي:      
 * تراوحت نسبة البروتين الخام في التركيبات الغذائية الستة المحضرة ما بين 11.45 – 25.52% على أساس الوزن الجاف وذلك للتركيبات F1S ، F2T على التوالي. ولهذا فأن معظم الفورمولات المدروسة تعتبر مصدرا غنيا بالبروتين بمقارنتها بالمواصفات.
 * أوضحت النتائج أن التركيبات الغذائية قد سجلت محتوى من الدهن الخام تراوح ما بين6.75–  14.51 % وذلك للفورمولات F2T  ، F2S على التوالي.
* سجلت التركيبه  F1T أعلى قيمة من الكربوهيدرات وكانت 71.89%. وعلى النقيض كانت الفورمولا  F2T محتوية على نسبة 54.14% من الكربوهيدرات.
 * سجلت التركيبهF1S أعلى قيمة سعريه (كيلو كالوري/ 100 جم جاف) ( 436.11) وتلتها الفورمولا F2S  (433.92) ثم الفورمولا F3S  (432.57).
 * وجد أن جميع التركيبات الغذائية المدروسة قد احتوت على قيم مرتفعة بالنسبة لعناصر الكالسيوم  والماغنسيوم والبوتاسيوم والفسفور.
أما بالنسبة للحديد فقد احتوت جميع التركيبات على قيم متقاربة من هذا العنصر فاقت تلك الموصى بها في المعدلات اليومية للطلاب.                  
* دلت نتائج التركيب الحامضي الأميني للتركيبات الستة المدروسة أن محتواها من الأحماض الأمينية  الضرورية ( ثريونين, ايزوليوسين, ليوسين, فينيل الانين, ليسين ) قد تفوقت في المحتوى عن القيم الموصي بها بواسطة    ( 1985 ).FAO/WHO/UNU