An Economic Analysis of Fish Production and Consumption in Egypt

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

2 Agricultural Economic Research Institute, Agricultural Research Center, Giza, Egypt

Abstract

Fisheries is considered an important source of national income. Fish product is one of the important components of agricultural production. the problem of this study determined in increasing fish food gap with about 319 thousand tons in 2020.
The study aimed to describe and analysis of fish production in Egypt in terms of domestic production, imports, exports, consumption, the food gap, the proportion of self-sufficiency, the average per capita available amounts for consumption, in addition, to studying the factors that effect on the production and consumption of fish in Egypt.
The study should verification the following results                                                
The fish production in Egypt is growing annually by about 55.9 thousand tons during the period average (2003-2020), which represents about 6.4% of the annual average, Imports of fish increased during the study period by about 4.5 tons by about 33.6 million pounds per year, and fish exports are increasing annually by about 0.68 tons by about 5.3 million pounds annually while the production of fish according to different sources show that fish farming ranked first by about 55.3% of the average amount of production, and the total northern lakes ranks second at about 14.7%, while the production of the Sea (White, Red ) ranked third by about 14.1%, and the River Nile is ranked fourth by about 10.2 and inland lakes and coastal ranked fifth and sixth by about 5.2%, 0.5% respectively during the study period.
Nevertheless, the results show that there are statistically significant differences between the indicators during the period average (2016-2020).
In addition, the results show that tilapia ranked first with an average production of about 646.4 thousand tons representing about 52.1%, While the average production of mullet, carp, and catfish, reaches about 181.9, 142.1, and 43.1 thousand tons respectively, representing about 14.7%, 11.5%, 3.5% respectively of the average total fish production during the period (2016-2020).
The study also indicates that the most important economic factors that affect the fish production in Egypt are the amount of fish imports, the quantity of available fish, the partial elasticity of them are about -0.294 and 1.2, which indicates that an increase in the quantity of imports by about 1% leads to the decline of fish production by about 0.3%, increase the amount of fish consumption by about 1% lead to increase the amount of production by about 12%
However, the results show that the most important factors affecting the amount of fish consumed in Egypt are the population and the average price of a kilogram of fish. Therefore, the study recommended the development of fisheries sector and set up of collection centers for the production of fish near fish farms, Moreover, the necessity of expansion in aquaculture to fill the fish food gap.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحليل اقتصادي لإنتاج واستهلاك الأسماك في مصر

Authors [العربیة]

  • محمد عبد الوهاب ابو نحول 1
  • جلال عبد الفتاح الصغير 1
  • ممدوح السيد محمود 2
  • عمر ناصر سلطان ناصر 2
1 قسم الاقتصاد الزراعي، كليه الزراعة، جامعه أسيوط، مصر
2 معهد بحوث الاقتصاد الزراعي، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر
Abstract [العربیة]

تعد الثروة السمكية أحد الأعمدة الرئيسية في الاقتصاد القومي حيث أنها تساهم في تحقيق الأمن الغذائي وفي الوقت نفسه تعتبر مصدر هام للدخل القومي، ويعتبر الناتج السمكي أحد المكونات الأساسية في الإنتاج الزراعي بجانب كلاً من الإنتاج النباتي والإنتاج الحيواني، وتتحدد مشكلة البحث في عجز الإنتاج السمكي عن مواجهة الاستهلاك وبالتالي تزايد الفجوة الغذائية السمكية حيث بلغت 319 ألف طن عام 2020 مما يشكل عبء على الميزان التجاري السمكي، لذا يستهدف البحث بصفة أساسية توصيف وتحليل الوضع الراهن لإنتاج الأسماك في مصر من حيث الإنتاج المحلي، الواردات، الصادرات، الاستهلاك، الفجوة الغذائية، نسبة الاكتفاء الذاتي، متوسط نصيب الفرد من المتاح للاستهلاك، بالإضافة دراسة لعوامل المؤثرة على إنتاج واستهلاك الأسماك في مصر. وقد توصل البحث إلى العديد من النتائج إن إنتاج الأسماك في مصر يتزايد سنويا بحوالي 55.9 ألف طن خلال متوسط الفترة (2003-2020) بما يمثل نحو 6.4% من المتوسط السنوي، كما تبين أن الواردات السمكية في مصر أخذت اتجاها عاما متزايدا خلال فترة الدراسة بحوالي 4.5 ألف طن وتزداد قيمتها بحوالي 33.6 مليون جنية سنويا، والصادرات المصرية من الأسماك تتزايد سنويا بحوالي 0.68 ألف طن وزيادة قيمتها بحوالي 5.3 مليون جنية سنويا. مما يدل على زيادة الاعتماد على الواردات خلال فترة الدراسة، أما بالنسبة للإنتاج السمكي وفقا لمصادره المختلفة تبين أن الاستزراع السمكي يحتل المرتبة الأولي بنحو 55.3% من متوسط كمية الإنتاج، وإجمالي البحيرات الشمالية يحتل المرتبة الثانية بنحو 14.7%، بينما إنتاج البحار (الأبيض، الأحمر) يحتل المرتبة الثالثة بنحو 14.1%، ونهر النيل يحتل المرتبة الرابعة بنحو 10.2 والبحيرات الداخلية والساحلية يحتل المرتبة الخامسة والسادسة بنحو 5.2%، 0.5% على الترتيب خلال الفترة السالفة الذكر. وباستخدام اختبار تحليل التباين واختبار توكي، وشيفيه لإنتاج المزارع السمكية ومصادر الإنتاج الأخرى تبين أن هناك فروق معنوية إحصائيا بينهم، وبدراسة الإنتاج السمكي وفقا لأهم الأصناف خلال متوسط الفترة (2016-2020) تبين أن سمك البلطي يحتل المرتبة الأولي بمتوسط إنتاج بلغ حوالي 646.4 ألف طن يعادل نحو 52.1%، يليه كلا من أسماك البوري، المبروك، القراميط على الترتيب بحوالي 181.9، 142.1، 43.1 ألف طن، تمثل نحو 14.7%، 11.5%،3.5% على التوالي من متوسط إجمالي الإنتاج السمكي خلال متوسط الفترة السالفة الذكر. كما توصلت الدراسة إلى أن أهم العوامل الاقتصادية المؤثرة على إنتاج الأسماك في مصر هي كمية الواردات السمكية، الكمية المتاحة من الأسماك وبلغت المرونة الجزئية لهما -0.294، 1.2 مما يدل على أن زيادة كمية الواردات بنحو 1% يؤدي إلى انخفاض الإنتاج السمكي بنحو 0.3%، زيادة كمية الاستهلاك من الأسماك بنحو 1% تؤدي إلى زيادة كمية الإنتاج بنحو 1.2%.  

Keywords [العربیة]

  • تحليل اقتصادي
  • انتاج
  • استهلاك
  • الأسماك
  • مصر