MYCOFLORA AND AFLATOXINS STATUS OF SOME SPICES AND HERBS COMMONLY CONSUMED IN TAIZ GOVERNORATE, REPUBLIC OF YEMEN

Document Type : Original Article

Authors

1 Botany Dept., Faculty of Science, Assiut Univ., Assiut, Egypt.

2 Applied Microbiology Dept., Faculty of Applied Sci., Taiz Univ., Taiz, Yemen.

Abstract

The present work was carried out on 105 samples representing 21 kinds of spices (5 samples each) commonly consumed in Taiz city, Yemen. Ajawan, black cumin, coriander, cumin, fenugreek, ginger, laurel and thyme were highly polluted. Whereas black mustard, caraway, cardamom, fennel, garden cress, nutmeg and red pepper moderately contaminated by mould and yeasts. On the other hand, anise, black pepper, cinnamon, linseed and safflower were less contaminated by moulds and yeasts. Clove samples were free from mould and yeasts. The mycological survey of the different spices revealed that they were heavily contaminated with mould and yeasts, where about 91.42 % of the samples examined were contaminated with fungi. Ninety-one species and two varieties appertaining to 25 genera were isolated. Aspergillus, Rhizopus and Penicillium species contributed the broadest spectra of species. Aspergillus was the most prevalent genus, it occurred in 90.5 % of the samples constituting 65.1 % of total fungal count. Among fungi recovered in these work, 14 species were new records in Yemen. The results proved the presence of aflatoxin B1 in seven samples while the rest 14 tested samples were free from any detectable amount of aflatoxins.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الحالة الفطرية وسموم الافلاتوكسينات لبعض البهارات والأعشاب شائعة الاستخدام في محافظة تعز، الجمهورية اليمنية

Authors [العربیة]

  • محمد عبدالساتر 1
  • عبدالرحمن الزبيرى 2
  • فهد الشرجيى 2
  • مفيدة جازم 2
1 قسم النبات ، كلية العلوم ، جامعة أسيوط ، أسيوط ، مصر.
2 قسم الأحياء الدقيقة التطبيقية ، كلية العلوم التطبيقية ، جامعة تعز ، تعز ، اليمن.
Abstract [العربیة]

أجريت الدراسة على ١٠٥ عينة تنتمي إلى ٢١ نوع من البهارات والأعشاب شائعة الاستخدام في محافظة تعز، الجمهورية اليمنية. كانت أكثر البهارات تلوثاً هي النخوة (الكمون الملوكي), الحبة السوداء (حبة البركة), الكزبرة, الكمون, الحلبة, الزنجبيل, الغار والزعتر. في حين كانت بهارات الخردل الأسود, الكراوية, الهيل, الشمر, الحلف (حب الرشاد), جوز الطيب والفلفل الأحمر متوسطة التلوث بالأعفان والخمائر. على الجانب الأخر كان كل من الينسون, الفلفل الأسود, القرفة, الكتان والقرطم أقل تلوثاً بالأعفان والخمائر. بينما كانت عينات القرنفل خالية تماماً من الأعفان والخمائر. دراسة الفلورا الفطرية المتواجدة في البهارات المختلفة أظهرت أن معظمها  عالية التلوث باللأعفان والخمائر, حيث وجد أن ما نسبته 91,42 % من العينات المختبرة ملوثة بالفطريات. تم عزل إحدى وتسعون نوعاً بالإضافة إلى صنفين ينتمون إلى 25 جنساً من الفطريات. كانت أجناس الأسبرجلس, الريزوبس والبنيسليوم هي الأكثر شيوعاً حيث مثلت العدد الأكبر من الفطريات المعزولة. كان جنس الأسبرجلس هو الأكثر سيادة وكانت نسبة تواجده في العينات 90,5 % بنسبة 65,1 % من العدد الكلي للفطريات المعزولة. من بين الفطريات المعزولة في هذه الدراسة كان هنالك 14 نوعاَ تم عزلها وتعريفها لأول مرة في اليمن. وقد أظهرت النتائج وجود سم الافلاتوكيسن B1 في سبعة أنواع من البهارات المدروسة في حين خلت البقية من أي كميات محسوسة من سموم الافلاتوكسينات