IMPROVEMENTS IN BERRY QUALITY OF RUBY SEEDLESS AND BEAUTY SEEDLESS GRAPES

Document Type : Original Article

Authors

Horticulture Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

Abstract

Ruby Seedless and Beauty Seedless grapevines were used to investigate the effect of some compounds producing ethylene effects (ethrel, ethanol, and methanol), cluster thinning, shoulders thinning and girdling on berry quality during 2006 and 2007 seasons. The compounds exercising ethylene effects had a pronounced effect on berry chemical properties and advanced the ripening. Thinning by removing the undesirable clusters or shoulders increased berry; cluster weight and improved berry quality. The cluster or shoulders thinning had a significant effect on the 100 berries and cluster weight. Girdling had little effect on berry quality, but increased weight of cluster and 100 berries compared to the control.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين جودة الحبات فى العنب روبى سيدلس و بيوتى سيدلس

Authors [العربیة]

  • ايمن کمال
  • مختار شعبان
قسم البساتين ، كلية الزراعة ، جامعة أسيوط ، مصر
Abstract [العربیة]

أجري البحث فى مزرعة التجارب الخاصة بكلية الزراعة جامعة أسيوط خلال موسمى 2006 ، 2007 على صنفي العنب روبي سيدلس و بيوتي سيدلس وذلك لدراسة تأثير الرش ببعض المركبات التى تعطى تأثير الإثيلين ( الاثيريل ، الإيثانول ، الميثانول) وكذلك تأثير خف العناقيد وخف فريعات العنقود والتحليق غلى خصائص الحبات.
إتضح من النتائج أن مركبات الرش كان لها تأثير فعال على تحسين خصائص الحبات وأدت إلى الإسراع من النضج. بينما سبب الخف بإزالة العنقود الثانى أو خف الفريعات الجانبية إلى حدوث زيادة فى وزن الحبات والعنقود وحسن من خصائص الجودة. بينما كان تأثير التحليق على جودة الحبات أقل من بقية المعاملات ولكنه تفوق على الكنترول.