Evaluation of some Bread Wheat Cultivars Productivity and Quality to Foliar Spray Time by Different ZINC Oxide Nanoparticles Sizes

Document Type : Original Article

Authors

1 Agronomy Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Egypt

2 Physics Dept., Fac. Sci., Assiut Univ., Egypt

Abstract

A field experiment was carried out during 2016/ 2017 and 2017/ 2018 seasons at the Agronomy Department Experimental Farm, Agriculture Faculty, Assiut University to study the effect of foliar spray time by different zinc oxide nanoparticles sizes on productivity and quality of some bread wheat cultivars. The experiment was laid out in randomized complete block design (RCBD) using split plot in strips arrangement with three replications. Zinc dioxide nanoparticles size (control, 20.7, 23.0 and 27.0 nm) were allocated horizontally

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقییم إنتاجیة وجودة بعض أصناف قمح الخبز لوقت الرش الورقی بأحجام نانومتریه مختلفة من أکسید الزنک

Authors [العربیة]

  • کامل على عبدالرحمن عثمان 1
  • المهدى المهدى عبدالمطلب المهدى طعیمه 1
  • انعام حلمى جلال محمد 1
  • رباب سید احمد 1
  • على عبدالحمید عثمان 2
1 قسم المحاصیل- کلیة الزراعة – جامعة اسیوط
2 قسم الفیزیاء- کلیة العلوم – جامعة اسیوط
Abstract [العربیة]

اجریت تجربة حقلیة خلال موسمی 2016-2017 و 2017-2018 فی مزرعة قسم المحاصیل البحثیة – کلیة الزراعة – جامعة اسیوط لدراسة تأثیر وقت الرش الورقی باحجام نانومتریة مختلفة من اکسید الزنک علی انتاجیة وجودة بعض اصناف من قمح الخبز. استخدم لذلک تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة بثلاث مکررات حیث وزعت احجام الزنک النانومتریه (کنترول و 20.7 و 23.0 و 27.0 نانومتر) افقیا بینما وزعت اصناف قمح الخبز (سدس-1 و سدس-12 و جمیزه-11) راسیا بینما احتل موعد الرش  الورقی بالزنک (30 و 45 و 60 یوم بعد الزراعة) القطع المنشقة. تشیر النتائج الی التاثیر المعنوی لاحجام الزنک النانومتریة واصناف قمح الخبز وموعد الرش الورقی للزنک علی جمیع الصفات محل الدراسة عدا تاثیر موعد الرش الورقی علی صفتی عدد السنابل فی المتر المربع ومحصول الحبوب للفدان الذی لم یکن معنویا فی الموسم الاول. بالاضافة الی التاثیر المعنوی لمعظم تفاعلات الدرجة الاولی علی معظم الصفات محل الدراسة

Keywords [العربیة]

  • الوقت نانو تطبيق أکسيد الزنک
  • أصناف القمح الخبز
  • محصول الحبوب والجودة