Effect ِof Flower Thinning and Spraying with Gibberellic Acid and Ethephon on Yield and Fruit Quality of Manfalouty Pomegranate Cultivar

Document Type : Original Article

Authors

Horticulture Department, Faculty of Agric.Assiut Univ. Assiut, Egypt

Abstract

This investigation was executed during two successive seasons of 2006 and 2007 at the Experimental Orchard of Fruit Section, Faculty of Agriculture, Assiut University on Manfalouty pomegranate cultivar. Fifty trees of Manfalouty pomegranate cultivar were selected and divided into ten treatments; each treatment represented five trees (Replicates). The study aimed to investigate the effect of flower thinning and ethrel with or without GA3 spraying on yield and fruit quality of this cultivar. The treatments consisted of: manual thinning of all the flowers appeared during the last week of May till the end of flowering period, spraying with gibberellic acid (GA3) at 50, 100 and 150 ppm. , flower thinning + spraying with GA3 at 100 ppm., spraying with Ethrel at 1000 ppm. , spraying with Ethrel at 1000 ppm + GA3 at 50, 100 and 150 ppm  and the  control (water spraying).
The study indicated that flower thinning recorded the highest number of grade I fruits.  Flower thinning and the flower thinning + spraying caused a significant decrease in the fruit numbers of grade III while the remained treatments showed insignificant differences. Concerning the effect of different treatments on the grade I yield weight (kg), most of treatments significantly surpassed the control.  Flower thinning + 100 ppm GA3 recorded the highest grade I yield followed by flower thinning and then, spraying with 50 ppm GA3. There was no significant difference among the treatments regarding the yield weight of grade II. Flower thinning and flower thinning + 100 ppm GA3 significantly decreased grade III yield weight compared to the control. Most of the treatments significantly decreased the percentage of fruit splitting especially the treatments consisted of GA3. Spraying with ethrel or GA3 and their combinations greatly decreased this phenomenon. There was insignificant effect of the treatments on most of the studied physical fruit properties on the first sampling date while the effect was significant on the second one. The results also indicated that ethrel alone or combined with GA3 enhanced ripening.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير خف الأزهار والرش بحامض الجبريليك والأيثيفون على المحصول وجودة الثمار فى صنف الرمان المنفلوطى

Authors [العربیة]

  • طلعت کامل المهدی
  • ايمن کمال
  • نجوى محمد
قسم الفاکهه_کلیه الزراعه_جامعة اسیوط
Abstract [العربیة]

يعتبر الرمان من أهم محاصيل الفاكهة فى محافظة أسيوط حيث تعتبر هى المحافظة الرائدة فى زراعة وإنتاج الرمان على مستوى جمهورية مصر العربية لما تتميز به من جو مثالى لنمو وإثمار أشجار الرمان من حيث الجو الجاف والصيف الطويل الحار .
حتى سنوات قريبة كانت مساحات الرمان قليلة مقارنة بأهمية هذا المحصول . ولقد تضاعفت هذه المساحة عدة مرات فى السنوات الأخيرة وذلك لزيادة الطلبات الإستيرادية لثمار هذا المحصول الهام خاصة من دول الخليج العربى .
ويستلزم لتصدير ثمار الرمان مواصفات خاصة تتمثل فى تحسين جودة الثمار وتقليل تشققها لتقليل الفاقد فى المحصول ومحاولة رفع نسبة الثمار التجارية القابلة للتصدير أو لكى تباع محلياً بأسعار عالية .
ولتحقيق هذا الهدف تم عمل هذه الدراسة والتى كانت تهدف بالدرجة الأولى إلى رفع نسبة الثمار التجارية مع تحسين خصائص جودة الثمار .
الطرق والمواد :
أجريت هذه الدراسة خلال موسمى النمو 2006 ، 2007 على شجيرات الرمان صنف المنفلوطى مزروعة فى المزرعة البحثية لقسم الفاكهة بكلية الزراعة – جامعة أسيوط – كان عمر الشجيرات عند بداية التجربة 32 عاماً ومزروعة على مسافات 5×5 متر .
تم انتخاب 50 شجيرة متماثلة قسمت إلى 10 معاملات مشتملة على الكنترول . وكانت المعاملات كالتالى :
خف جميع الأزهار التى تخرج على الشجيرات خلال الأسبوع الأخير من مايو وحتى إنتهاء موسم التزهير ، رش الثمار بحامض الجبريليك بتركيز 50 ،  100 ، 150جزء فى المليون ، خف الأزهار + الرش بحامض الجبريليك بتركيز 100 جزء فى المليون ، رش الثمار بالايثريل بتركيز 1000 جزء فى المليون ، رش الثمار بالايثريل بتركيز 1000 جزء فى المليون + حامض الجبريليك بتركيز  50 ، 100 ، 150جزء فى المليون ، الكنترول ( ثم الرش بالماء ) .
عند الجمع كان يتم فرز الثمار واستبعاد الثمار المتشققة حيث كان يتم حساب وزنها وعددها . ثم تدريج الثمار إلى ثلاثة درجات طبقاً لأوزانها التقريبية.
تم جمع عينتين ممثلين فى موعدين من كل عام من كل شجرة – اشتملت العينة على 5 ثمار – أخذت العينة الأولى فى شهر سبتمبر والثانية فى شهر أكتوبر من كل عام . لتقدير الصفات التالية:



 



متوسط وزن الثمرة  ، متوسط وزن القشرة  ، متوسط وزن الحبوب ومنها حسبت النسبة المئوية لمتوسط وزن الحبوب  ، النسبة المئوية للمواد الصلبة الذائبة الكلية قدرت باستخدام الرافراكتوميتر اليدوى  ، النسبة المئوية للحموضة محسوبة على أساس حامض الستريك  ، نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية على الحموضة .
صممت التجربة كتجربة كاملة العشوائية – اشتملت على عشرة معاملات كل معاملة أحتوت على خمسة مكررات . تم اختبار معنوية الاختلافات بين المعاملات باستخدام طريقة أقل فرق معنوى عند درجة احتمالية 5% .